Review: Simpele Pebble Time geeft kleur aan smartwatchmarkt

De eerste versie van de Pebble was een functioneel apparaat met een gebrek aan charme. Belangrijkste verkooppunt was het scherm van e-papier, dat zorgde voor een accuduur van maximaal een week.

Hoewel dat een groot voordeel was, was de Pebble niet moeders mooiste. De plastic behuizing, met grote knoppen aan de zijkant, was lomp. En hoewel de software nuttig was, deed de besturing toch net iets te veel denken aan die van een digitale rekenmachine.

Bekijk de videoreview:


Kleurenscherm

Met de Pebble Time, die vorig jaar in de verkoop ging op crowdfundingplatform Kickstarter, moet daar verandering in komen. Het horloge is het eerste consumentenapparaat met een scherm van e-papier dat 64 kleuren ondersteunt. En de software is compleet op de schop gegaan, waardoor het horloge een stuk vriendelijker overkomt.

Van de Pebble Time verschijnen eind juni twee verschillende varianten: een goedkopere versie (199 dollar) is opnieuw gemaakt van kunststof, terwijl de duurdere Pebble Time Steel (299 dollar) een behuizing van roestvrij staal heeft.

De goedkopere versie zal opnieuw geen schoonheidsprijs winnen. De versie die ik testte had een grijze kast met zwart rubberen bandje. Ten opzichte van de eerdere Pebble is het ontwerp iets verfijnd; de afgeronde hoeken ogen mooier en de knoppen zijn bescheidener, maar het is nog steeds overduidelijk een smartwatch en geen normaal horloge.

Helaas hebben we de Pebble Time Steel nog niet ontvangen. Op afbeeldingen lijkt die uitvoering een stuk stijlvoller te zijn, maar we hebben dat nog niet in het echt kunnen bestuderen.


Geen frustratie

Mooi of niet, het dragen van de Pebble Time is over het algemeen een fijne ervaring. Smartwatches zorgen vaak voor frustratie of ergernis: Android Wear begrijpt je stemcommando’s niet of presenteert irrelevante informatie; de Apple Watch doet er vijf seconden over om een app in te laden of wil je om de haverklap laten opstaan.

De Pebble Time weet die frustraties tot een absoluut minimum te beperken. Over het algemeen werkt alles gewoon precies zoals je het verwacht. Én het horloge kan omgaan met zowel Android-telefoons als iPhones.

De smartwatch heeft geen touchscreen, maar vier knoppen. Aan de rechterkant zitten er drie: de middelste om selecties te maken, met ernaast nog twee knoppen om naar boven en onder te navigeren. De knop aan de linkerkant stuurt je terug naar het vorige scherm.

Dat is enorm intuïtief. Door vanaf de klok naar boven of onder te scrollen kom je in een tijdlijn terecht. Ga je vooruit, dan zie je het weer, afspraken en alarmen die in de toekomst staan gepland. Ga je terug, dan kijk je door het verleden.

(Smartphone-gebruikers: klik voor animatie)

Door vanaf de klok op de middelste knop te drukken kom je in het menu, waar onder meer notificaties en apps te vinden zijn. Het horloge reageert zeer snel, dus je kan snel door menu’s scrollen en informatie wordt overzichtelijk gepresenteerd.


Notificaties

Het tonen van notificaties zal voor veel mensen de belangrijkste taak van de Pebble Time zijn, en het horloge doet dit prima. Smartwatches met Android Wear en de Apple Watch tonen binnenkomende notificaties kort op het scherm, waarna deze weer uit gaat om batterij te besparen.

De Pebble Time houdt een notificatie langere tijd op het zuinige e-paper-scherm, waardoor je de tijd kan nemen om hier rustig naar te kijken. Bovendien kun je makkelijk scrollen door langere notificaties en kun je met een druk op de knop reageren op berichten.

Typen kan uiteraard niet op de smartwatch, maar je kan wel een reactie inspreken. Dat werkt helaas nog niet in het Nederlands, maar in het Engels is de stemherkenning net zo goed als op iOS of Android. Je kunt ook emoji’s of een standaardreactie kiezen.

Dat kan op andere smartwatches ook, en qua functionaliteit is de Pebble Time überhaupt niet uniek. Standaard kan je de tijd aflezen, notificaties zien, alarmen instellen en de muziek van je telefoon besturen.


Simpel

De Pebble Time blinkt dus niet uit door zijn hoeveelheid functies, zoals bijvoorbeeld de Apple Watch, maar de functies die er zijn werken over het algemeen beter. Veel smartwatches zitten vol met mogelijkheden die nog net te lastig blijken: uitgebreide stembesturing, haperende hartslagmetingen en ingewikkelde apps die worden geladen vanaf de telefoon. De Pebble Time doet minder, maar beter.

De Pebble Time heeft ook een eigen appwinkel, waar enkele duizenden apps beschikbaar zijn. Ik merkte dat ik hier – met enkele uitzonderingen als Swarm voor het inchecken op locaties en Misfit voor stappentellen en het meten van slaapritme – eigenlijk geen behoefte aan had.

Andere smartwatches hebben touchscreens, draaiknoppen en andere besturingsmethoden. De veel beperktere besturing van de Pebble Time is een zegening vermomd als een nadeel. Je hoeft je nooit af te vragen hoe iets werkt of waar een functie zit. It just works, zoals ze bij Apple graag zeggen.


Vriendelijk

Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken over de accuduur, want het horloge ging tijdens mijn test tussen de drie en vijf dagen mee op één acculading (de batterijduur lijkt vooral afhankelijk van hoe je de verlichting instelt: als je die minder vaak aan laat gaan doe je langer op één lading).

Het kleurenscherm geeft het horloge een vriendelijker uiterlijk en zorgt ervoor dat hij minder een zwart-witte kolos om je pols is. Het nieuwe scherm kan behalve kleuren ook behoorlijk veel beeldjes per seconde weergeven. Dat betekent dat het besturingssysteem kan worden volgestopt met leuke animaties. Navigatie door de menu’s voelt daardoor minder generiek en veel van de beschikbare wijzerplaten zijn interessanter door hun animaties.


Conclusie

De Pebble Time is zeker niet perfect. Er zitten nog steeds kleine ergernissen in, zoals de notificatielijst die je af en toe handmatig moet legen, ook al heb je alle notificatie al gezien. Je kan in de muziek-app maar één app tegelijk besturen, dus als je soms Spotify en soms Google Play Music wilt besturen heb je soms niks aan je horloge. De automatische bewegingsherkenning die ervoor moet zorgen dat de verlichting van het horloge aangaat als je ernaar kijkt is waardeloos.

Dat zijn echter kleine klachten vergeleken met de veel grotere problemen die concurrenten plagen. Na het testen van de Pebble Time heb ik voor het eerst het gevoel dat ik een smartwatch nog wel wat langer zou willen houden.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>