Sloveense botnetontwikkelaar moet vijf jaar de gevangenis in

Foto:  Thinkstock

Dat meldt de BBC.

De 27-jarige Sloveen werd in 2010 gearresteerd na een onderzoek van twee jaar. Hij werd schuldig bevonden aan het schrijven van de software waarmee het Mariposa-botnet werd opgezet, witwassen en het helpen van anderen bij criminele activiteiten.

Het Mariposa-botnet infecteerde uiteindelijk 12,7 miljoen computers in 190 verschillende landen. Mariposa betekent vlinder en ontleend zijn naam aan de ButterFly Flooder-software, dat geschreven werd door de Sloveen.


Geïnfecteerd


Geïnfecteerde computers konden op afstand bestuurd worden en verstuurden gevoelige informatie naar de beheerder. In 2009 werd de contole van het botnet afgepakt van een van de beheerders, die het vervolgens weer terugkaapte en het botnet een aanval uit liet voeren op een Canadees bedrijf.

De botnetbeheerder beging echter een fout waardoor zijn identiteit aan het licht kwam. Vijf maanden nadat de Spanjaard werd opgepakt, werd ook Škorjanc aangehouden in Slovenië.

Lees ook: Botnet uit Nederland kaapt twee miljoen wachtwoorden

Hoe pakken Nederlandse providers  botnets aan?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>