Overheid betaalt 1,7 miljoen euro voor extra ondersteuning Windows XP

Dat bericht de NOS vrijdag.

Eerder werd al bekend dat de overheid nog steeds 5.000 pc’s met Windows XP heeft draaien. De ondersteuning van dit verouderde besturingssysteem liep in april 2014 af. De overheid kocht destijds een jaar verlenging af voor 40.000 computers. Dat kostte 3 miljoen euro.

Nederland betaalt in 2015 nog eens 1,7 miljoen euro om ook de laatste 5.000 pc’s veilig te houden, 340 euro per pc. Normaal krijgt Windows XP bijvoorbeeld geen beveiligingsupdates meer, maar bedrijven en overheden kunnen tegen betaling toch nog ondersteuning vanuit Microsoft krijgen.

De nieuwe overeenkomst geldt volgens de NOS voor zes maanden en is per computer dus een stuk duurder dan vorig jaar. Microsoft kondigde deze hogere tarieven eerder al aan omdat het bedrijven en instellingen wil stimuleren toch echt snel over te stappen.

Windows XP is inmiddels veertien jaar oud en na Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1 wordt deze zomer alweer Windows 10 verwacht.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>