TU Eindhoven leidt onderzoek naar beveiliging tegen kwantumcomputer

De TU/e en een consortium van elf universiteiten en bedrijven krijgen daarvoor gezamenlijk 3,9 miljoen euro via het EU-programma Horizon 2020.

Inzet is een versleuteling die door toekomstige supercomputers niet te kraken is. Want waar huidige versleutelmethoden zorgen voor code’s die pas na vele jaren rekenen gebroken kunnen worden, kunnen kwantumcomputers dat in de toekomst in dagen of zelfs uren.

Rond 2025 worden de eerste kwantumcomputers verwacht. Die machines hebben zo’n “brute rekenkracht”, zoals de TU het omschrijft, dat de huidige versleutelingstechnieken een lachertje voor ze zullen zijn.

Om data ook in de toekomst te kunnen beschermen, bijvoorbeeld tegen spionage, is onderzoek nodig. 2025 lijkt misschien ver weg, maar volgens hoogleraar cryptologie Tanja Lange zou het best kunnen dat de nieuwe techniek alsnog te laat komt.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>