Nederlanders huiverig om spullen online te delen of verhuren

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder een representatieve groep van ruim duizend Nederlanders.

10 procent van hen heeft dus wel eens iets geleend of uitgeleend via een online netwerk. Soms gaat het overigens om huren en verhuren. Deze groep ervaart het gebruik van de deelsites volgens Multiscope als gemakkelijk, goedkoop en zeer geschikt voor spullen die slechts één keer gebruikt worden.

Negen op de tien Nederlanders hebben nog geen ervaring met de deeleconomie en vooral de angst dat dingen kapot gaan, het risico dat producten niet worden teruggebracht en het gedoe rondom het maken van afspraken schrikt deze groep af.


Kennis en klusjes

Ruim een derde zegt zelfs nooit producten of diensten te zullen gebruiken via een online netwerk. Consumenten die dat ooit wel willen doen, hebben vooral interesse in het lenen, huren of gebruiken van kennis, gereedschap en klusjes.

Spullen of diensten delen
Spullen of diensten delen

Als het gaat om het delen van eigen spullen, willen Nederlanders vooral kennis, boeken, huishoudelijke hulp of klusjes aanbieden. De auto of het huis worden het minst snel uitgeleend of verhuurd.

Toch zijn Uber, met de dienst Uberpop waar een auto gedeeld kan worden, en Airbnb, een site voor het verhuren van huizen, het bekendst in Nederland. Uber is bekend bij 56 procent van de mensen en Airbnb bij 32 procent.

Uber biedt echter ook diensten aan die niets met de deeleconomie te maken hebben. Via de taxi-app kan ook gewoon een taxi geboekt worden.


Positief

Gebruikers zijn het meest positief over Ticketswap (95 procent, om ongebruikte tweedehands tickets te verkopen), Thuisafgehaald.nl (94 procent, om maaltijden te delen) en Peerby (92 procent, om spullen van mensen in de buurt te lenen). 

5 procent van de Nederlanders heeft wel eens via Airbnb een huis geboekt en slechts 1 procent heeft wel eens Uber gebruikt. De taxidienst is dan ook alleen beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>