Europese Commissie start onderzoek naar machtsmisbruik Android

Dat meldt de Europese Commissie woensdag.

De Europese Commissie wil onderzoeken of de voorwaarden die Google stelt voor het gebruik van Android zorgen voor een oneerlijk voordeel.

Hoewel Android gratis door makers van telefoons en tablets te gebruiken is, moet wel een overeenkomst worden getekend waarin staat dat fabrikanten alleen toegang krijgen tot applicatiewinkel Google Play als ook een pakket van andere Google-apps, zoals Maps, Gmail en de zoekmachine, wordt geïnstalleerd.


Concurrentie hinderen

De Europese Commissie gaat onderzoeken of Google concurrerende apps en diensten de wind uit te zeilen neemt door zijn eigen apps standaard te verplichten. Ook wil de commissie onderzoeken of de verstrengeling van Android en Google-diensten voor eenzelfde effect zorgt.

Daarnaast wil de Europese Commissie weten of Google in zijn afspraken met fabrikanten de ontwikkeling van zogenoemde Android-forks heeft gehinderd of ontmoedigd. Dergelijke Android-versies zijn afgeleiden van Android waarbij standaard de Google-apps en diensten ontbreken.

Ook zijn dergelijke forks vaak sterk aangepast, en tonen weinig gelijkenis met de standaardserie van Android. De meest prominente fork van Android is Fire OS, de Android-versie die Amazon op zijn telefoons en tablets installeert.


Vrijwillig

Google benadrukt het dat de afspraken met fabrikanten vrijwillig zijn: “Je kunt Android gebruiken zonder Google”, aldus het bedrijf. Als er wel afspraken worden gemaakt komt dat de gebruikerservaring wel ten goede, aldus het bedrijf.

Google wijst er op dat apps van grote concurrenten, zoals Facebook en Microsoft, eenvoudig te vinden zijn in de Play Store en vaak zelfs standaard geïnstalleerd staan op telefoons zoals de Samsung Galaxy S6. 


Onderzoek

Europa onderzoekt Android omdat het is uitgegroeid tot het meestgebruikte mobiele besturingssysteem van Europa. Wanneer het onderzoek is afgerond is niet bekend.

De commissie heeft net een onderzoek afgerond naar vermeend machtsmisbruik van Google op het gebeid van zijn zoekmachine. Dat onderzoek duurde zo’n vijf jaar.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>