‘Eén op de vijf overheidswebsites ondersteunt veilig https-protocol’

Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. De organisatie bekeek voor het onderzoek 2093 actieve websites van de overheid.

Https is een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen een browser en server. Met behulp van een certificaat versleutelt het protocol de informatie die verstuurd wordt. Dit zorgt ervoor dat anderen niet kunnen meelezen en dat het verkeer niet kan worden gemanipuleerd. 

Eén op de vijf overheidswebsites kan gebruikers een https-verbinding aanbieden, terwijl één op de twintig dit altijd doet. De website van de Belastingdienst maakt bijvoorbeeld alleen gebruik van https wanneer de gebruiker is ingelogd.

De Open State Foundation ziet geen logische reden waarom de ene website wel versleuteld is en de andere niet. Websites van de AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gebruiken wel altijd het https-protocol.

Deze week wordt in Den Haag een internationale cybertop gehouden, waarin verschillende landen met elkaar overleggen over cybersecurity.

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>