Podcast: Downloadverbod na één jaar nog zonder gevolgen

Klik hier om de aflevering als mp3 te downloaden (13 MB) of luister hieronder via Soundcloud.

Het is ook mogelijk om je te abonneren op de podcast via iTunes of met deze RSS-feed via andere podcast-apps. Lees hier hoe dat precies werkt en bekijk de lijst met beste podcasts van het internet.

Beluister de podcast:

Deze week bespreken we het downloadverbod:


Gevolgen

Het downloadverbod werd in april 2014 ingesteld omdat de thuiskopieheffing (een extra bedrag dat wordt gerekend bij de aankoop van tablets, smartphones, mp3-spelers en lege cd’s ter compensatie van illegaal downloaden) niet voldoende werd geacht door het Europees Hof.

Download is nu dus twaalf maanden illegaal. Maar in het afgelopen jaar zijn er geen boetes uitgedeeld, geen waarschuwingen gegeven en is er niemand in de cel gegooid. Waarom niet en gaat dat wel gebeuren?

In Duitsland wordt het downloadverbod juist streng gehandhaafd. We spreken met Thomas Meindertsma, die tijdens een verblijf in Duitsland een forse boete kreeg voor het illegaal downloaden van een film.


Populariteit

Er zijn geen berichten dat het downloadverbod gezorgd heeft voor minder downloaden. Er is de afgelopen tijd juist zeer veel aandacht voor illegale diensten als Popcorn Time ondanks legale opties zoals Netflix en Videoland. Waarom is het illegaal downloaden van series en films nog steeds zo populair, maar zijn consumenten voor muziek wel op legale diensten overgestapt?


En nu?

Stichting Brein, dat opkomt voor de auteursrechthebbenden, heeft de overheid onlangs opgeroepen meer actie te onder nemen tegen illegaal downloaden. Gaat dat ervoor zorgen dat downloaden uit illegale bron in 2015 wel consequenties zal hebben?

Alle voorgaande afleveringen van De week van NUtech zijn hier te vinden. Heeft u nog geen podcast-app? Bekijk dan onze lijst met de vijf beste podcast-apps voor iOS en Android.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>