‘Nederlandse supercomputer binnenkort niet snel genoeg meer’

Dat meldt De Volkskrant zaterdag.

Supercomputers hebben een extreem grote rekenkracht waarmee wetenschappers bijvoorbeeld het heelal kunnen simuleren.

De supercomputer van instelling SURFsara in Amsterdam is recentelijk nog verbeterd en staat nu op de 45e plek in de internationale top honderd van rekenkracht.

Maar eind volgend jaar zou de supercomputer in Amsterdam alweer sterk op de ranglijst zijn gezakt, verwachten wetenschappers.


Geen toegang

Nederlandse onderzoekers krijgen dan mogelijk geen toegang meer tot nog grotere machines. “We krijgen in de VS of Zwitserland dan gewoon geen rekentijd meer, omdat we niet meer gekwalificeerd en deskundig genoeg zijn”, zegt sterrenkundige Simon Portegies Zwart van de Universiteit Leiden tegen de krant.

Nu al zouden onderzoekers om die reden richting het buitenland vertrekken, aldus de astronoom. Portegies Zwart heeft eerder deze week een petitie voor een nieuwe nationale supercomputer ingediend bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).


Geld

De kosten voor een nieuwe supercomputer worden geraamd op 100 miljoen euro, maar er is geen geld om de huidige faciliteit te vervangen.

“Er is wel een spaarpotje, maar daar hebben we gewoon niks in kunnen stoppen”, zegt directeur Anwar Osseyran van SURFsara tegen De Volkskrant.

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap zou aan innovatiekosten hebben bijgedragen, maar het ministerie van Economische Zaken zou nog niet helemaal aan eerder gemaakte afspraken hebben voldaan. Daardoor is volgens SURFsara een jaarlijks tekort van ongeveer 8 miljoen euro ontstaan.

Staatssecretaris Sander Dekker (Wetenschap) zegt dat het kabinet in 2011 alleen heeft gezegd dat het zich wil inspannen voor de innovatiekosten. Maar volgens hem zijn er geen harde toezeggingen over de financiering gedaan.

Het ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat het kabinet met de betrokkenen een oplossing zal zoeken.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>