Kapotgeslagen laptop met Snowden-bestanden tentoongesteld

De laptop en de betreffende losse onderdelen zijn onderdeel van de tentoonstelling All Of This Belongs To You in het Victoria & Albert Museum. De tentoonstelling neemt de term privacy onder de loep.

De Macbook Air, die eigendom was van The Guardian, is in augustus van 2013 in opdracht van de Britse geheime dienst GCHQ door medewerkers van de krant kapotgemaakt, omdat er Snowden-bestanden op de opslagschrijf stonden. Twee GCHQ-medewerkers keken toe hoe de harde schijf kapot werd geslagen.

Alan Rusbridger, hoofdredacteur van The Guardian, noemde de inval van GCHQ en het slopen van de laptop “een eigenaardig en zinloos stukje symboliek”. Rusbridger meldde dat er in meerdere landen verschillende kopieën van de Snowden-bestanden waren opgeslagen.

Daarnaast is The Guardian doorgegaan met het berichten over de spionagepraktijken van zowel de Amerikaanse geheime dienst NSA als GCHQ.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>