Facebook ondervraagt gebruikers over wat ze echt willen zien

Dat meldt Backchannel maandag.

Het project loopt sinds augustus en bestaat inmiddels uit een groep van zeshonderd mensen die, tegen betaling, elke dag vier uur bezig zijn met het beantwoorden van vragen over berichten in hun nieuwsoverzicht.

Volgens Facebook zal het aantal proefpersonen binnenkort worden uitgebreid naar duizenden mensen. Uiteindelijk ziet het bedrijf een situatie voor zich waarbij alle gebruikers een soort enquête invullen.
Test


Momenteel is het project zo opgezet dat de zeshonderd proefkonijnen een overzicht met de dertig beste verhalen voor in hun persoonlijke nieuwsoverzicht te zien krijgen. De verhalen verschillen dus per persoon.

De berichten worden op willekeurige volgorde getoond. De proefpersonen kijken er eerst naar als een normaal nieuwsoverzicht en klikken op verhalen die ze leuk vinden en slaan minder boeiende berichten over.

Vervolgens wordt ze gevraagd om uitgebreid naar alle dertig verhalen te kijken. Per bericht krijgen de betaalde proefpersonen acht vragen. Bijvoorbeeld hoe goed het verhaal in het nieuwsoverzicht past en hoe vermakelijk het bericht was.

Tot slot moet er per verhaal een alinea worden geschreven over het algemene gevoel bij het bericht en kan een Facebook-medewerker eventueel vervolgvragen komen stellen.
Algoritme


Met het project probeert Facebook uit te zoeken welke berichten mensen echt willen zien. Het bedrijf gebruikt normaal een algoritme dat op basis van relaties, eerdere likes, likes van anderen en hoe in het verleden is omgegaan met soortgelijke berichten bepaalt welke updates er getoond worden.

In de praktijk werkt dat niet altijd naar wens. Facebook vergelijkt het met het eten van een donut: Als je mensen vraagt of ze elke dag een donut willen eten, zeggen ze nee. Ze willen ook gezonder voedsel binnen krijgen. Maar als je iemand elke dag op kantoor donuts neer laat zetten, eten mensen ze toch op.

Facebook wil met het onderzoek ontdekken of dat met zeer populaire verhalen ook zo werkt. Veel mensen klikken op schokkende verhalen over dieren of bekende mensen, maar doen ze dat omdat ze meer van die berichten willen zien of meer uit gewoonte?
Voorlopige resultaten


De voorlopige resultaten laten zien dat mensen niet op zoek zijn naar meer betekenisvolle berichten. “Als we al iets zien, is het het tegenovergestelde”, vertelt Adam Mosseri, hoofd van de afdeling die over het nieuwsoverzicht gaat.

Daarnaast blijkt dat niet alle likes gelijke waarde hebben. Mensen liken een bericht van een goede vriend eerder omdat het als een belediging wordt gezien om het niet te liken dan dat het ze om de inhoud te doen is.

Dat suggereert dat als een gebruiker een bericht liked van iemand die hij niet zo goed kent, de like belangrijker is en het bericht inhoudelijk gewaardeerd werd. Het algoritme van Facebook wordt daar mogelijk aan aangepast.

Nieuwe voorwaarden: Dit is wat Facebook doet met uw privégegevens

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>