‘Britse inlichtingendienst onderschept e-mails journalisten’

Dat meldt The Guardian op basis van nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden. De e-mails werden onderschept als onderdeel van een “testoefening” en op het intranet van de GCHQ geplaatst.

De GCHQ onderschepte e-mails van journalisten van onder andere de BBC, Reuters, The Guardian, The New York Times, Le Monde, The Sun, NBC en de Washington Post. De e-mails variëren van persberichten aan media tot onderlinge communicatie tussen journalisten over potentiële verhalen.

Volgens de documenten onderschepte de Britse geheime dienst op een dag in november van 2008 binnen 10 minuten zo’n 70.000 e-mails van journalisten. Dit lukte de GCHQ door het aftappen van de onderzeese glasvezelkabels.

Ook worden onderzoeksjournalisten als “een bedreiging” voor de geheime diensten gezien, samen met terroristen en hackers, zo blijkt uit de documenten.
Cameron


Meer dan honderd journalisten, waaronder velen van de internationale media die door de GCHQ zijn afgetapt, hebben een open brief aan de Britse premier David Cameron gestuurd. In deze brief protesteren journalisten tegen het afluisteren van hun communicatie.

Na de aanslagen in Parijs wil Cameron het bij wet mogelijk maken om communicatie die niet door de Britse inlichtingendiensten kan worden uitgelezen aan banden te leggen. Volgens de journalisten gaat dit tegen de persvrijheid in.

De beste apps om versleuteld te bellen, sms’en en e-mailen

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>