Supercomputer Watson wordt personal shopper en trainer

Foto:  AFP

Dat vertelt Stephen Gold, vicepresident van het Watsonproject, tegenover Business Insider.

Watson is een krachtige supercomputer die beschikt over kunstmatige intelligentie. Watson begrijpt menselijk taalgebruik en beschikt over een schat aan informatie.

Sinds vorige maand heeft IBM de kracht van Watson beschikbaar gesteld voor een breder publiek door de kosten flink te drukken. Bedrijven, universiteiten en andere geïnteresseerden kunnen nu een programma maken dat de kracht van Watson gebruikt.

Tot nu toe heeft dat in ieder geval drie concrete plannen opgeleverd voor applicaties die volgend jaar al uit moeten komen.


Personal shopper


Zo zal Watson worden ingezet als personal shopper door het bedrijf Fluid Retail. Gebruikers kunnen een programma raadplegen en er op een natuurlijke wijze tegen praten. Watson leert van de voorkeuren van de gebruikers en schotelt zo suggesties voor nieuwe kleding voor.

De verbinding met Watson wordt via de cloud gemaakt en zo beschikt het programma over enorm veel data rondom in dit geval kleding.


Medisch


Daarnaast wordt er door MD Buyline, een leverancier van medische apparatuur, gewerkt aan een toepassing die klanten moet helpen bij het aanschaffen van deze apparaten.

Zij kunnen Watson raadplegen over de kwaliteit, waarde en beoordelingen van een medisch product. Deze berg van informatie kan real-time door Watson worden doorzocht. Het wordt daardoor een soort vergelijkingssite voor medische apparatuur, maar maakt gebruik van veel meer data.


Gezondheid


Het derde voorbeeld dat Gold noemt, is een programma dat mensen moet helpen gezond te blijven. Aan de hand van gesprekken met een gebruiker, stelt het bedrijf Welltok een persoonlijk gezondheidsplan op. Omdat Watson menselijke taal kan begrijpen en analyseren, weet hij meer hoe vaker gebruikers met hem communiceren.

Watson werd als eerder ingezet bij spelprogramma Jeopardy! waar bij een antwoord de juiste vraag moet worden gezocht. De supercomputer wist de beste spelers te verslaan en won het spel. Bovendien werkt IBM aan het inzetten van Watson in de medische sector, bijvoorbeeld door te helpen bij het stellen diagnoses.

Welke kansen biedt kunstmatige intelligentie?

De snelste supercomputer ter wereld

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>