Twitter helpt werkloosheid in kaart brengen

Spaanse onderzoekers hebben overeenkomsten gevonden tussen tweets en werkloosheidstrends in hun thuisland. Zit je thuis werkloos op de bank, dan is de kans bijvoorbeeld groter dat je in de ochtend al op social media bent te vinden.

In gebieden waar werkloosheid hoog is, merken de wetenschappers ook dat er meer spelfouten in tweets worden gemaakt. Mogelijk komt dit doordat laagopgeleiden moeilijker een baan kunnen houden dan hoogopgeleiden, zo leest het rapport. Mensen zonder baan refereren in hun tweets ook vaak naar werk, onder andere omdat ze Twitter gebruiken om een baan te vinden.

Social media als meetinstrument

Het onderzoeksteam analyseerde in een half jaar tijd meer dan 145 miljoen tweets. De belangrijkste vraag was daarbij niet hoe het zit met de werkloosheid in Spanje, maar of social media als meetinstrument gebruikt kan worden voor maatschappelijke trends.

De onderzoekers hopen dat overheden Twitter in kunnen zetten om sneller aan data te komen en zelfs om problemen te anticiperen. Maar of de aanpak zomaar voor ieder land werkt, is nog maar de vraag. De meerderheid van de bevolking moet immers wel Twitter gebruiken, omdat er anders een vertekend beeld ontstaat. 

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>