Beste apps van de week: Groups en Stringer


Facebook Groups


Na het loskoppelen van het Messenger-onderdeel heeft ook de Facebook-groep nu zijn eigen app gekregen. Dat voelt direct heel logisch aan, in tegenstelling tot die berichten-app. Waar Messenger weinig toevoegt ten opzichte van het berichten-tab in de standaard Facebook-app, is Groups echt wat nieuws. De app verwelkomt je met een startscherm vol met alle groepen waar je in zit.

Het is direct helder in welke groepen wat nieuws is gebeurd. En de app maakt het eenvoudig om in te stellen van welke groepen je wel of juist geen push-berichten wilt ontvangen. Een notificatie-tab onderin beeld laat vervolgens in één handige lijst zien welke berichten je misschien gemist hebt. Met het ontdek-tab kun je nieuwe Facebook-groepen ontdekken gebaseerd op groepen waar vrienden in zitten. Zo maakt Groups de Facebookgroep aantrekkelijker dan ooit.

Download Groups voor Android of voor iOS (gratis)
Stringer


Deze app probeert het principe van de muziek-shuffle een nieuwe draai te geven. Willekeurig door je muziekverzameling springen is leuk, maar soms wil je net wat meer controle over welke nummers of muziek van welke albums er na elkaar komt. Maar wanneer je je muziek op shuffle hebt staan, verlaat je die functie wanneer je handmatig een volgend nummer kiest. Niet met Stringer.

De naam is afgeleid van het ‘touwtje’ dat centraal staat in de interface. Heb je je muziek op shuffle staan, toont Stringer een touwtje waar alle volgende nummers aan ‘geregen’ zijn. Wil je van het huidige album graag nog één, twee of meerdere nummers horen, veeg je het album naar links. Vervolgens kun je nummers aan het touwtje toevoegen. Dat werkt standaard prima, maar wie meer opties wil moet een in-app aankoop doen. Dan heb je meer controle over je muzieklijst en kan je bovendien je shuffle-playlists opslaan voor later.

Download Stringer voor iPhone (gratis)
Crossy Road


Sommige games weten een klassiek concept op treffende manier nieuw leven in te blazen. Crossy Road is zo’n game, in dit geval ligt de inspiratie bij gameklassieker Frogger. Dat spel heeft een simpele insteek: steek de weg over zonder doodgereden te worden. Bij Frogger zag je de platte 2d-wereld recht van boven, Crossy Road laat je een 3d-wereld schuin van boven zien.

De gelijkenis met Frogger is treffend. Ook hier steek je wegen met verkeer van twee kanten over, en kom je sloten met langs drijvende boomstammen tegen. Een groot verschil is de snelheid waar je Crossy Road mee moet spelen. Je hebt namelijk geen levens, één keer geraakt worden en je moet weer helemaal opnieuw beginnen. Op die manier is Crossy Road op eenzelfde manier verslavend als Flappy Bird. De gelijkenis van de twee titels zal geen toeval zijn.

De besturing is simpel: tappen op het scherm om vooruit te gaan, vegen om een kant te kiezen. Hoe verder je komt, hoe sneller de onderkant van het scherm je opjaagt. Crossy Road is fraai vormgegeven en in gratis vorm prima langdurig te spelen. Extra karakters in de game kosten geld, en hebben allemaal een eigen superkracht, zoals het kapotmaken van bomen die in de weg staan.

Download Crossy Road voor iOS (gratis)
Bittorrent Bleep


Bittorrent werkt al een tijdje aan een eigen berichten-app, Bleep. Het doel is simpel: de server verwijderen die tussen twee chattende mensen zit. Dat moet er voor zorgen dat het vrijwel onmogelijk wordt om berichten te onderscheppen, om zo de privacy van de gebruiker beter te beschermen. Dat klinkt simpel, maar veel app-ontwikkelaars gebruiken zo’n server niet voor niks. Die is namelijk nodig als tussentijdjes opslagplaats als beide gesprekspartners niet tegelijkertijd online zijn.

Dat was tot nu toe ook het grootste nadeel van Bleeps voordeel. Het ontbreken van een server zorgde ervoor dat berichten alleen bezorgd werden als beide gesprekspartners gelijktijdig online waren. Dat is sinds deze week verbeterd: de alpha-versie van Bleep heeft nu de mogelijkheid om berichten op jouw toestel verstuurklaar te bezorgen. Zo worden ze bij je gesprekspartner bezorgd het volgende moment dat jullie allebei online zijn.

De volgende stap in het systeem is het tussentijds opslaan van berichten op een vergelijkbare manier als bittorrent-bestanden worden gedeeld en opgeslagen. Dat betekent dus niet in één stuk op één server, maar opgehakt in kleinere stukjes verdeeld over een netwerk van verschillende computers. Dat maakt Bleep niet de meest toegankelijke berichten-app, maar het geeft wel goed aan wat het betekent om zo’n tussenschakel daadwerkelijk te verwijderen. Whatsapp voerde deze week end-to-end-encryptie toe aan zijn Android-app. Dat geeft aan dat er vraag is naar een betere bescherming van ons communicatieverkeer. Bleep gebruikt een meer open aanpak.

Download Bleep voor Android alpha (gratis)

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>