Review: De budgettelefoon- en tablet van Hema

In deze review behandelen we de Hema H5 en Hema H10, een 5 inch-telefoon en 10 inch-tablet die allebei 159 euro kosten. Hema verkoopt ook nog de H3 en H8, een 4,5 inch-telefoon en 8 inch-tablet.

De toestellen worden door het Chinese Zopo geproduceerd, maar Hema plakt er de eigen naam op, levert drie apps mee en bepaalt welke onderdelen er worden gebruikt.

Bekijk onze videoreview:

De telefoon en tablet lijken met hun behuizing niet echt op elkaar. De H5 is een dunne telefoon, met hier en daar een wat slordige afwerking bij randjes en rond de cameramodule. Bovendien is de telefoon extreem gevoelig voor vingerafdrukken en vegen.

De Hema H10 heeft juist een dikke behuizing en is vrij zwaar. De afwerking is echter beter. De geborstelde achterkant bolt licht om naar voren en tussen de glazen voorkant en de achterkant zit een dun geslepen aluminiumkleurig randje dat de tablet een mooie uitstraling geeft.
Scherm


Wat betreft schermkwaliteit komen de toestellen beter overeen. Zowel bij de H5 als de H10 is de kleurweergave, het contrast en de witweergave matig. De helderheid is bij beide producten dik in orde en de H5 heeft een hd-resolutie die voor deze prijsklasse uitstekend is, maar niet echt scherpe beelden geeft.

De resolutie van de H10 (1280 x 800 pixels) is vergelijkbaar met andere goedkope tablets, maar het gebrek aan scherpte valt in de praktijk nog meer op. Bovendien reageert het scherm net te langzaam op aanrakingen.
Prestaties


Beide apparaten draaien op een processor van Mediatek, alleen een iets ander model. De prestaties van de H5 zijn over het algemeen in orde, maar soms hapert de telefoon op onverklaarbare momenten.

De prestaties van de H10 zijn nog wat minder indrukwekkend. Dezelfde haperingen treden op en de tablet heeft meer moeite met zwaardere taken zoals racegames. Het aantal beelden per seconden schiet dan omlaag en de tablet blijft soms hangen. Candy Crush spelen is geen probleem.

Zowel de H5 als de H10 draaien op een vrijwel kale versie van Android 4.4 met drie Hema-apps als toevoeging op het thuisscherm.
Camera en accu


Hema kiest bij de H5 voor een 8 en 2 megapixel-camera. Het toestel kan redelijke foto’s maken met niet de meeste details en beste kleurweergave, maar voldoende voor het snel delen van een fotootje op Facebook. Wel stelt de telefoon langzaam en slecht scherp waardoor foto’s snel wazig zijn.

De H10 maakt ronduit slechte foto’s met zowel de voorste als de achterste camera van respectievelijk 2 en 5 megapixel. De kleuren zijn heel slecht, de foto’s korrelig en er zit een continue waas over de beelden heen.

Qua accuduur gaan de Hema H5 en Hema H10 weer hand in hand. In onze videotest behalen ze allebei iets meer dan zes uur bij het afspelen van een film op een vaste helderheid met wifi ingeschakeld. Dat is voor een smartphone ruim de slechtste score die wij ooit gemeten hebben en bij een tablet nog steeds matig, maar minder uitzonderlijk.
Conclusie


Eigenlijk kan over beide toestellen gezegd worden dat ze vrij matig zijn. De Hema H5 heeft een niet zo mooi afgewerkte behuizing, een scherm met mankementen en een slechte accuduur. De Hema H10 heeft een slecht scherm en tegenvallende prestaties.

Op de tabletmarkt zijn echter weinig tot geen goede goedkope tablets. De H10 is dus vergelijkbaar met zijn prijsgenoten, maar voor 50 tot 100 euro meer krijg je een veel betere tablet. De Hema H5 was twee jaar geleden prima geweest, maar nu blijft de telefoon achter bij de beter geworden laaggeprijsde concurrenten zoals de Moto G.

Bekijk de uitgebreidere reviews van de Hema H5 of Hema H10

Waarom uw smartphone steeds goedkoper wordt

Hema H10: 2,5 ster

Hema H5: 2 sterren

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>