Zweedse internetpiraat hangt miljoenenboete boven het hoofd

Dat meldt Torrentfreak.

Het gaat om een lid van piraterijgroep Antipiratbyrån, die de site ‘Devil’ beheerde. Via die site werd tot 2010 zo’n 200 tot 250 terabyte aan auteursrechtelijk beschermd materiaal als gratis download aangeboden. Eind 2010 werd de site door de Zweedse politie opgerold.

Bij die politieactie werd één man aangehouden. Hem wordt het bewust of door grove nalatigheid onwettig beschikbaar maken van materiaal aangerekend. De Zweed zou de site geprogrammeerd, gefinancierd, van inhoud hebben voorzien of anderszins hebben beheerd.
Miljoenenboete


Daarom wordt hem persoonlijk het illegaal beschikbaar maken van 2.250 voornamelijk Hollywoodfilms aangerekend. Volgens de aanklager is dat een record. Mede het feit dat de films via Devil op torrentsites terecht kwamen, zorgt voor een hoge strafeis.

Per film eisen de Hollywoodstudio’s die door de aanklager worden vertegenwoordigd namelijk tussen de 673.400 en 2,69 miljoen dollar. Dat zou tot een astronomische strafsom komen te staan. Om het juridisch systeem niet teveel te bezwaren wordt de boete mogelijk tot enkele titels beperkt.

De advocaat van de internetpiraat spreekt van Amerikaanse praktijken. De jurist die namens de filmstudio’s spreekt wijst op de grote gevolgen in de vorm van torrentsites die kleine deel-sites als Devil hebben. De site had in 2010 slechts zo’n 200 leden.

Bekijk de populairste torrent-films en populairste torrent-series van 2013​

Downloadsites zien zoekverkeer kelderen door nieuw algoritme Google

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>