Beste apps van de week: Google Agenda en Vainglory


Google Agenda


Met het verschijnen van Android 5.0 Lollipop gaan ook Google-apps in de Play Store op de schop. Google Maps kreeg al een visuele opfrisbeurt volgens het nieuwe Material Design van Lollipop. Google Agenda heeft naast een strak nieuw ontwerp ook wat nieuwe functies gekregen. Sinds deze week is de app ook beschikbaar voor Android 4.1, waardoor veel meer mensen ‘m kunnen gebruiken.Nieuw is dat Google Agenda nu veel slimmer samenwerkt met je Gmail-inbox en andere Google diensten. Afspraken die via de mail binnenkomen, worden automatisch in Agenda opgenomen. Alleen de relevante informatie wordt op een rijtje gezet, en waar mogelijk voorzien van een fraaie header-foto of afbeelding van de locatie op Maps. Dat is visueel fraai en bovendien maakt het je agenda een stuk overzichtelijker. Ook het toevoegen van nieuwe afspraken is nu simpeler: net als Google’s zoekmachine probeert Agenda te voorspellen wat je wilt intikken.


Download Google Agenda voor Android (gratis)
Monument Valley


Een eervolle vermelding deze week voor Monument Valley. De game kwam in maart dit jaar uit en had met tien levels een rond verhaal. Monument Valley werd met 1,4 miljoen downloads een onverwacht groot succes en spelers vroegen massaal om meer levels. Die zijn nu eindelijk verschenen, in een uitbreidingspakket à 1,79 euro. Acht nieuwe levels telt het nieuwe hoofdstuk Forgotten Shores, en het wachten wordt beloond. Weer wordt er gespeeld met optische illusies die aan het werk van M.C. Escher doen denken. Levels zijn zo mogelijk nog mooier, en de puzzels nog leuker en uitdagender.Download Monument Valley voor Android of voor iOS (3,59 euro)


De nieuwe levels komen volgens de ontwikkelaar binnen twee weken ook voor Android uit.
Disconnect


In Europa is een cookie-wet van kracht die onder meer in Nederland zorgt voor de bekende cookie-melding. Toch zorgt die wetmatige melding lang niet altijd voor duidelijkheid over precies welke cookies, trackers en onbeveiligde verbindingen er worden gebruikt. Voor apps is bovendien geen melding verplicht, maar ook apps gebruiken trackers en onbeveiligde verbindingen.


Disconnect brengt per site en app in beeld hoeveel en welke cookies, trackers en onbeveiligde verbindingen er worden gebruikt. Vaak gaat het daarbij om bijvoorbeeld cookies die via advertentienetwerken worden achtergelaten, met onveilige verbindingen tot gevolg. Dat doet de app omdat het zelf ook wat te verkopen heeft: een beveiligde VPN-verbinding. Met zo’n verbinding is je locatie moeilijker te achterhalen en ben je veel minder vatbaar voor onder andere malware die via cookies en trackers verspreid wordt.Opvallend is dat de dienst, die er naast Windows en Mac ook is voor iOS en Android, niet via de Play Store is te downloaden. Google weigerde de app, volgens de ontwikkelaar omdat Disconnect ook reclames die via Googles netwerk lopen op de korrel neemt. Het advertentienetwerk is de belangrijkste inkomstenbron van Google, volgens de Disconnect-ontwikkelaar ontbreekt zijn app daarom in de Play Store. Android-gebruikers die de app wel willen, kunnen die handmatig installeren.


Download Disconnect voor iOS (gratis)
Vainglory


Op de pc zijn zogenoemde MOBA-games (multiplayer online battle arena) populair, met bekende titels als Dota 2 en League of Legends voorop. iOS heeft met Vaingory nu ook zo’n game waarin je het in een relatief kleine arena tegen je tegenstander opneemt. In de gratis game heb je de controle over één held en begin je in één hoek van de arena. Je tegenstander begint in de andere hoek en het doel is simpel: maak zijn thuisbasis kapot voordat de jouwe sneuvelt.Strategie is in Vainglory het belangrijkst: hoe val je zo effectief mogelijk aan terwijl je zelf zo min mogelijk schade oploopt, en de vijand ook nog eens op afstand houdt? Vooruitdenken en overzicht houden zijn belangrijk: voor wie het genre niet kent is de MOBA-game waarschijnlijk nog het beste te vergelijken met een modern, agressief potje schaak. En modern is Vainglory: het maakt gebruik van de nieuwe A8-chip van de iPhone 6, 6 Plus en iPad Air 2 en ziet er zeker op die apparaten prachtig uit. Prettig is bovendien dat de game wel in-app-aankopen bevat, maar op geen enkel moment heeft de betalende speler de overhand. Je koopt vooral voor de variatie.


Download Vainglory voor iPhone of voor iPad (gratis)
Space Age


Zo modern als Vainglory is, zo nostalgisch is Space Age. Achter deze game zit geen groot team; er is jaren aan gewerkt door twee vrienden. En zoals met indie-games vaker het geval is levert dat een bijzonder charmante game op. In Space Age verken je een vreemde planeet, helemaal vormgegeven in pixel-stijl. Alles is vormgegeven zoals de toekomst er in de jaren ’50 uitzag: ronde glazen ruimtehelmen, felle ruimtepakken en vliegende schotels.Het scifi-verhaal dat zich op de vreemde planeet ontvouwt is even meeslepend als grappig. De geestige dialogen verschijnen als regels tekst boven karakters, terwijl je paarse bossen afstruint op zoek naar mensen, spullen en mysteries. Prettig is dat de game in duidelijke levels is opgedeeld, die op hun beurt aanvoelen als point-and-click-games van weleer. Zo is Space Age diepgaand genoeg om voor lange tijd te spelen, maar ook geschikt voor korte momenten van een paar minuten.


Download Space Age voor iOS (3,59 euro)

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>