Review: Ronde G Watch R maakt kleine stap vooruit

De G Watch R lijkt een stuk meer op een normaal horloge dan de eerste G Watch, die met zijn vierkante kast duidelijk een gadget bleef.

Om het ronde scherm zit nu een kast van roestvrij staal die zelfs markeringen bevat om de minuten aan te geven, zoals bij een analoog horloge soms ook het geval is.

Bekijk de videoreview:

Het horloge, met een leren bandje, zit lekker om de pols. Hij is wel een stuk zwaarder dan bijvoorbeeld de Moto 360, en ook is de kast een stuk groter. De G Watch R is daardoor nog minder geschikt voor vrouwenpolsen dan andere smartwatches.

Het apparaat voelt vrij log om de pols en past eigenlijk nauwelijks onder een overhemd. Momenteel lijkt het simpelweg niet mogelijk om alle elektronica van een smartwatch in een kleinere behuizing te proppen.

Aan de rechterkant van de G Watch R bevindt zich een knop die het scherm activeert. Het scherm aanraken heeft hetzelfde effect, dus in de praktijk gebruikte ik de knop eigenlijk nooit.
Scherm


Het scherm van het LG-horloge is erg mooi. Het beeld van het 1,3 inch-scherm is merkbaar mooier dan bij de Moto 360, die een doorsnee van 1,56 inch heeft. Tekst ziet er scherper uit en de kleuren lijken feller. Ook buiten is de G Watch R nog goed af te lezen.

De nieuwste smartwatch van LG is bovendien de eerste met een echt rond scherm. De Moto 360 had al een ronde kast, maar het scherm had nog een ‘afgesneden’ stukje onderaan. Dat is bij de G Watch R niet het geval. Het scherm van de G Watch R staat bovendien altijd aan, zodat je de tijd kan aflezen zonder het scherm apart te hoeven activeren.
Accu en prestaties


Dit doet het horloge zonder dat het erg veel impact op de accuduur heeft, en dat is indrukwekkend. De G Watch R heeft een oled-scherm dat erg zuinig blijkt.

Onder de grote kast zit een accu van 410 mAh, aanzienlijk meer dan de 320 mAh van de Moto 360. De G Watch R gaat altijd gemakkelijk een dag mee. Door zuinig met het horloge om te gaan – en de constante verlichting bijvoorbeeld uit te zetten – is het ook mogelijk om een accuduur van twee dagen te halen.

De Snapdragon 400-processor die de G Watch R (net als de eerdere G Watch) aanstuurt, staat prima zijn mannetje. Op de prestaties is over het algemeen niet veel aan te merken, al kwam af en toe een kleine hapering voor. Vergeleken met de Moto 360 is de G Watch R echter een snelheidsmonster.

De G Watch R heeft een hartslagmeter aan de achterkant. De metingen hiermee werken een stuk sneller dan die van de Moto 360 en lijken bovendien nauwkeurig. Groot nadeel blijft – net als bij veel andere smartwatches – dat metingen alleen werken als de pols stil wordt gehouden. Het is dus onmogelijk om tijdens het sporten de hartslag bij te houden.
Software


Met de hardware van de G Watch R zit het dus wel snor, maar de software blijft problematisch. In eerdere reviews van de G Watch en Moto 360 bespraken we al uitgebreid waarom Android Wear nog niet helemaal klaar is voor de gemiddelde consument.

Kort gezegd werkt de stembesturing net als bij eerdere Android Wear-horloges niet goed genoeg, terwijl dit wel een belangrijk onderdeel van het systeem is. Vooral in het Nederlands zijn de mogelijkheden te beperkt.

Ook zitten zitten er her en der nog bugs in het besturingssysteem. Als een ingesproken bericht wel juist werd herkend, kwam het meermaals voor dat deze om onduidelijke redenen toch niet werd verstuurd, zonder dat het horloge hier zelf een waarschuwing over toonde.

Met een recente update heeft Google wel wat kleine verbeteringen doorgevoerd aan Android Wear. Waar notificatiekaarten eerder nog deels over de klok heen werden getoond, is het nu mogelijk om ervoor te zorgen dat deze kaarten de klok niet meer blokkeren. Op analoog ogende ronde klokken is dat essentieel, want anders zijn wijzers die naar beneden wijzen niet goed af te lezen.
Conclusie


Ondanks verschillende verbeteringen kunnen we de G Watch R niet echt van harte aanraden. Het grote formaat zal voor veel mensen sowieso afschrikwekkend zijn, maar eigenlijk is het bij Android Wear-smartwatches vooral nog wachten op verbeteringen in de software.

Wie kan leven met een besturingssysteem dat nog aanvoelt als een bètaversie, heeft met de G Watch R wel de beste variant die beschikbaar is in huis. De prijs van 269 euro, 70 euro duurder dan de Moto 360, is daar dan ook naar.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>