Kamp akkoord met inzicht dataverbruik door providers na toestemming

Dat doet hij in een antwoord op eerder gestelde Kamervragen over de kwestie. Kees Verhoeven, Kamerlid van D66, diende die 17 september in naar aanleiding van een uitzending in het tv-programma Radar over het mobiele dataverbruik van consumenten.

Zij zouden beter inzicht moeten krijgen in waar hun internetbundel precies aan opgaat. Het CBP riep providers daarom op om die informatie op te gaan slaan, mits klanten hiervoor toestemming geven.

Minister Kamp sluit zich bij de opvatting van het CBP aan, maar benadrukt dat het bewaren en niet anonimiseren van deze gegevens zonder expliciete toestemming verboden blijft. Ook zouden klanten de toestemming op ieder moment in moeten kunnen trekken.
Hoge rekening


De oproep van het CBP was een reactie op klachten van Vodafone-klanten die klaagden over hoge kosten omdat ze volgens de provider hun datalimiet overschreden.

Volgens het CBP kan zo’n situatie vermeden worden als mobiele providers hun klanten een gedetailleerd overzicht kunnen geven van welke apps en sites verantwoordelijk zijn voor hoog dataverbruik.

Kamp stelt nu dat zulke klachten geen aanleiding mogen zijn voor providers om desbetreffende klanten achteraf nog inzicht te geven in hun dataverbruik.
Alleen vooraf


Dit zou namelijk betekenen dat de providers die gegevens al op voorhand hadden opgeslagen, nog voordat hier toestemming voor werd gegeven. Die toestemming moet voorafgaand aan de betrokken periode zijn verleend en kan dus enkel betrekking hebben op dataverbruik in de toekomst.

Ook moeten klanten geïnformeerd worden over de precieze doeleinden van de gegevensverwerking en hoelang de opgeslagen data bewaard wordt, aldus Kamp.

De minister vindt het geen bezwaar als hiervoor de zogeheten deep packet inspection-techniek wordt toegepast, die vorig jaar juist werd gehekeld door het CBP. Toen ging het echter om dataverzameling zonder toestemming.

Bij deep packet inspection kijken providers in de pakketjes data van een klant waar dan in te zien is welke apps er gebruikt worden.
Tevreden


Verhoeven laat in een reactie weten tevreden te zijn met het beleid van Kamp: “Geen toegang zonder toestemming betekent dat de gebruiker gaat over zijn eigen gegevens.” Wel geeft Verhoeven aan dat hij hoopt dat Kamp ervoor zorgt dat het CBP ook zo gaat handhaven.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>