Website beoordeelt miljoenen apps op privacyvriendelijkheid

De website PrivacyGrade.org gaat proberen om alle apps een cijfer te geven voor hoe goed zij met de privacy van gebruikers omgaan. Daarmee wil de maker, beveiligingsbedrijf F-Secure, gebruikers meer inzicht geven in wat er met hun persoonlijke data gebeurt.

PrivacyGrade.org bekijkt welke permissies een app vraagt, en vooral ook waar die voor gebruikt wordt. Een camera-app heeft bijvoorbeeld toegang nodig tot je fotocamera, zodat het de flitser van je telefoon kan gebruiken. Maar ook: Waarom moet een browser toegang tot die camera hebben? PrivacyGrade geeft een beoordeling aan meer dan een miljoen apps, van A t/m D (waarbij A het beste is).

Facebook > Fruit Ninja

In eerste instantie lijkt de website niet heel logisch – waarom zou je de Facebook-app bijvoorbeeld een A geven? Die app is notoir om zijn agressieve gebruik van permissies en het inzetten van je persoonlijke gegevens voor commerciële activiteiten. Maar, zeggen de makers, die beoordeling is niet uit de lucht gegrepen. PrivacyGrade kijkt namelijk niet alleen naar wélke permissies een app vraagt, maar vooral ook wáárom. Daarom krijgen bijvoorbeeld mobiele games of zaklamp-apps een veel lagere beoordeling.

 

“Mensen weten wat er gebeurt als ze Google Maps downloaden. Ze snappen dat die app je locatie moet gebruiken om goed te werken. Maar van een spelletje als Fruit Ninja verwachten ze niet dat die je telefoonboek over kan nemen of bij je foto’s kan.”

Korreltje zout

Om die reden moet je ook niet blind afgaan op het cijfer dat PrivacyGrade aan een app geeft, maar je moet er goed bij lezen wat er precies als verklaring staat. Ook kun je vraagtekens zetten bij de uiteindelijke conclusies van PrivacyGrade. Want alleen omdat je verwacht dat de Facebook-app je hele hebben en houwen opslaat, betekent niet dat de app daarom goed te downloaden is.

 

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>