Landing van Philae gevierd met Google Doodle

Dat hebben wij Nederlanders toch maar weer mooi gedaan: een landing op een heuse komeet. Oké, we hebben het niet alleen gedaan maar de leiding van het spectaculaire project was in handen van een Nederlander. Of we er daarmee nu ook een heuse ruimtekolonie bij hebben valt dan weer te betwijfelen.

Google was erg vroeg vandaag met z’n doodle en wij daardoor wat laat. Dat past dan wel weer precies bij het relatieve begrip dat tijd heet, zeker in de ruimte waar dé happenening van vanmiddag zich afspeelde. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA liet daar een huzarenstukje zien door een onbemand ruimtevaartuigje op de komeet Churyumov-Gerasimenko te landen. Nog nooit vertoond en een prestatie van formaat die zo in de geschiedenisboeken bijgeschreven kan worden. De gelande verkenner heeft als naam Philae en behalve dat de missie onder leiding van de Nederlander Fred Jansen staat zijn ook het landingssysteem en de zonnepanelen oer-Hollands: made in Noordwijk, om precies te zijn.

Dikke tien jaar op reis

De in 1969 ontdekte komeet heeft een formaat van maar drie bij vijf kilometer en het mag dus al een wonder heten dat de navigatie erheen zo precies is verlopen. Uiteindelijk heeft de reis naar de komeet toe bijna tien en een half jaar geduurd en zoals het ernaar uitziet heeft elk onderdeel perfect gefunctioneerd. Enig puntje van spanning is op het moment van schrijven nog het afvuren van harpoenen waarmee de lander stevig verankerd wordt aan het komeetoppervlak, daar is een hopelijk oplosbaar probleem mee ontstaan. De eerste foto is inmiddels ook doorgeseind (nog niet beschikbaar op moment van schrijven), dus het is verder groot feest bij de ESA! Dubbel feest feitelijk, want niet alleen wordt de succesvolle landing gevierd, maar ook bestaat ESA dit jaar precies 50 jaar.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>