Tor en Mozilla gaan samenwerking aan

Mozilla en The Tor Project hebben een samenwerking aangekondigd, het Polaris-initatief. Daardoor wordt het veilige Tor-netwerk mogelijk sneller in gebruik, en krijgt de Firefox-browser betere privacy-opties.

De Tor-browser van The Tor Project was al gebaseerd op de Firefox-browser, maar Mozilla gaat nu technici uitlenen die hun expertise er op los kunnen laten. Daardoor kan de browser verder blijven evolueren.

Daarnaast gaat het bedrijf zelf zogenaamde ‘relays’ hosten op het Tor-netwerk, knooppunten waarmee IP-adressen worden geanonimiseerd. Deze moeten veel Tor-gebruikers tegelijk kunnen omleiden, waardoor ze in theorie sneller internet tegemoet zien.

Veilige Fox

The Tor Project helpt op diens beurt Mozilla bij het veiliger maken van Firefox. Samen kijken de partijen onder meer naar een nieuwe feature, die de privacy van Firefox-gebruikers waarborgt terwijl toch online advertenties aangeboden kunnen worden. Daar wordt momenteel nog volop mee getest, maar Mozilla noemt het project alvast ‘veelbelovend.’

“We waarderen bedrijven als Mozilla, omdat ze begrijpen dat waarborgen van privacy erg belangrijk is,” valt te lezen in een blogpost van The Tor Project. “Privacy hoort geen keuze te zijn. Dat is een visie die we met elkaar delen.”

Crimineel

Ondanks het nobele streven is er wel ook kritiek op Tor. Omdat iedereen er anoniem is, is het een broedplaats voor criminaliteit. Europol en de FBI rolden onlangs tientallen verborgen marktplaatsen op, waar onder meer werd gehandeld in drugs, wapens, creditcards en ID-bewijzen.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>