Review: Nieuwe Call of Duty voelt vertrouwd, speelt beter

Het exoskelet heeft namelijk een flinke invloed op de game, binnen de singleplayer maar vooral in de multiplayer.

De mogelijkheid om dubbel te springen maakt de manier van spelen bijvoorbeeld een stuk verticaler en verser. Het blijkt de gouden greep die van Advanced Warfare een topper maakt.

De nieuwe mogelijkheden die het zogeheten EXO-suit met zich meebrengt zijn meteen zichtbaar. Een boost omhoog na een sprong, gevolgd door nog een tweede boost als je eenmaal in de lucht bent, tijdelijke (bijna volledige) onzichtbaarheid, verhoogde snelheid, sneller genezen; het kan allemaal dankzij het exoskelet.
Multiplayer


In multiplayerpotjes vliegen de spelers je dit keer daarom letterlijk om de oren. En dat verandert alles, terwijl toch heel veel hetzelfde is gebleven. Plotseling kijk je niet alleen recht vooruit of om een hoekje, maar let je ook op de daken. Twee drukken op een knop en je staat daar zelf bovenop met een volledig overzicht. Het is de combinatie tussen de maps en het exoskelet die dit deel zo inventief maken.

Gek genoeg voelt het spel toch wat trager en zwaarder aan, op een goede manier. Het snelle gevoel is nog steeds volledig aanwezig, maar het lichtvoetige gespring van tegenstanders die na vijf kogels het loodje leggen heeft plaats moeten maken voor een meer rauwe, georganiseerde behendigheid. Eentje waarbij het afvuren van je wapen meer feedback en voldoening geeft dan in de afgelopen delen.
Spelmodi


Ondertussen hebben spelmodi als Gun Game, Cranked en Blitz het veld moeten ruimen voor nieuwkomers als Momentum, een soort touwtje trekken waarbij de frontlinie steeds door een vlag wordt bepaald die je moet veroveren om op te schuiven richting de vijandelijke basis.

Momentum biedt bij vlagen dezelfde hoeveelheid kwaliteit en vermaak als de spelmodi Hardpoint of Domination. Veel interessanter is het dat klassieke modi als datzelfde Hardpoint en Capture the Flag hun terugkeer maken, want die ontbraken in het voor veel spelers teleurstellende Call of Duty: Ghosts.
Singleplayer


In zijn singleplayermodus pakt Advanced Warfare weer net zo groot uit als zijn voorgangers. Het gooit duizenden soldaten op je af, zet je meermaals in voertuigen en heeft natuurlijk weer een missie die het succes van ‘All Ghillied Up’ probeert te evenaren.

Het zal de doorgewinterde speler heeft nauwelijks meer verrassen, maar daarom niet per se minder vermaken. Het EXO-suit is een leuke gimmick die ook tegen computergestuurde tegenstanders verfrissend aanvoelt. De beloofde ‘open’ missies blijken echter een illusie die genadeloos gesloopt wordt zodra je afwijkt van het script.

De singleplayer van Advanced Warfare is zo vooral als die van vorige delen, maar dan met een show stelende Kevin Spacey in de rol van grote baas bij een private militaire beweging.
Meer wapenvariaties


De veranderingen die de multiplayer doormaakt zijn positiever. Clan Wars keert weer terug, net als het principe van Strike Packages, bonussen die je ontvangt na een x aantal kills, zij het in een iets veranderde vorm. Je uitrusting is weer volledig te aan te passen via andere wapens, perks, wild cards en attachments. En in de Create-a-Soldier-modus kun je genoeg doen om je personage ook visueel te perfectioneren.

De meest interessante toevoeging is ongetwijfeld die van loot. Tijdens het spelen verdien je kistjes met daarin voorwerpen. Dat kan van alles zijn. In een half uurtje dubbel zoveel ervaringspunten, een nieuwe helm of een nieuw wapen. Sommige stukken verdwijnen zelfs na verloop van tijd, zoals de Bloodshot-helm die je korte tijd mag dragen als je genoeg headshots in één match weet te maken.

Je kunt ook unieke wapens krijgen die andere statistieken hebben dan het basiswapen dat je verdient door in leven omhoog te gaan. Om de balans eerlijk te houden zul je alleen nooit een wapen vinden dat echt veel beter is dan een ander. Dat is eerlijk, maar zo mist Advanced Warfare dat bevredigende gevoel dat je krijgt als je echt een goede loot vindt.
Conclusie


Dat niet alle veranderingen geslaagd zijn, doet gelukkig niets af aan de onbetwiste kwaliteit die Call of Duty: Advanced Warfare tentoonspreidt. Die is onmiskenbaar aanwezig en op het gebied van gameplay zelfs verbeterd. En dat is knap voor de nieuwe, derde studio die voortaan om de drie jaar een nieuw deel gaat maken.

Wie na vorig jaar eindelijk klaar dacht klaar te zijn met de serie, kan zichzelf zomaar weer eens in Advanced Warfare verliezen. 

Lees de volledige review op Gamer.nl

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>