Gigabyte Brix

Iets meer dan een jaar geleden heeft Intel de NUC geïntroduceerd, een bijzonder compacte pc met een uitermate laag verbruik. Voor wie milieubewust wil computeren en niet graag een grote kast in de kamer heeft staan, is dit een uitkomst. Wij bekijken de Gigabyte-variant Brix. We leggen direct uit hoe u deze installeert en waar u op moet letten bij de aanschaf van zo’n NUC.

De Brix-serie van Gigabyte is een variatie op de NUC van Intel: Next Unit Computing. Dit betekent dat het een kleine ‘barebone’ is. Oftewel: het is een zeer compacte, zuinige, kale pc, waar u nog geheugen en wat opslagcapaciteit aan moet toevoegen.


De Gigabyte Brix is een bijzonder klein apparaatje. De adapter is bijna even groot als de complete pc.

Variaties

Voordat u naar de winkel rent en zo’n compact pc’tje haalt, is het goed om te weten dat er nogal wat verschillen zijn tussen deze NUC’s. Allereerst zijn er verschillende snelheden. De instapper van Gigabyte heeft een Celeron-processor. De modellen erboven hebben respectievelijk een Core i3, Core i5 en een Core i7. Uiteraard is die laatste het snelst, maar ook het duurst.


Er zijn niet zoveel aansluitmogelijkheden bij deze versie. De nieuwste modellen hebben meer usb-aansluitingen. Let daar goed op!

Tenslotte zijn er verschillen in uitrustingsniveau. De Gigabytes hebben allemaal standaard wifi-n. En de Core i3, i5 en i7 hebben standaard usb 3.0-poorten. Onze testversies hebben er twee, de nieuwere versies hebben er gelukkig vier.

Inzetbaarheid

Waar is zo’n Gigabyte Brix nu voor geschikt? Wij zien een tweetal scenario’s voor ons: als eenvoudig werkstation voor wie een laag verbruik en een klein formaat op prijs stelt, en als Home Theatre PC.

Het eerste scenario is redelijk vanzelfsprekend. De NUC is uitstekend inzetbaar voor wie in de meeste gevallen gewoon e-mails verwerkt, op internet rondstruint, een brief tikt en wellicht wat foto’s bewerkt. Dagelijkste taken dus.


Dat kan natuurlijk op een laptop, maar het voordeel van de NUC, is dat u een gewoon toetsenbord en muis eraan kan koppelen. Liefst draadloos natuurlijk. Zo’n groot toetsenbord en normale muis werkt in veel gevallen gewoon prettiger. Daarbij kunt u zelf kiezen hoe groot en goed de monitor is die u wilt gebruiken. Daarbij is de Brix zo klein dat u deze gewoon achter een monitor kunt monteren met een (meegeleverde) vesa-beugel. Hij is dan écht onzichtbaar. En dat staat bijzonder chique!


Dat staat wel leuk toch? U ziet helemaal geen pc meer en zo hoort het eigenlijk!


Veel monitoren hebben achterop een mogelijkheid om een vesa-beugel te schroeven. De Brix kan dan zo achter het scherm hangen.

Thuistheater

Een Home Theatre PC is een computer speciaal voor het afspelen van muziek, video en foto’s. Nu kan feitelijk elke pc dat, maar bij een htpc is speciale software geïnstalleerd – denk aan Mediaportal, Xbmc of bijvoorbeeld J River – en in sommige gevallen ook een speciale voeding, usb-controller, geluidskaart en niet te vergeten: stille koeling.

De Brix is niet specifiek bedoeld voor gebruik als htpc, maar wij vinden deze kleine NUC wel zeer geschikt. Vooral vanwege de standaard wifi-voorziening, vlotte werking (vanaf Core i3), kleine formaat – hij is gemakkelijk weg te werken – en lage energieverbruik. Immers: in veel gevallen staat een htpc toch lang en vaak aan.

Installeren

We hebben in het begin al gemeld dat een NUC een barebone is. U moet dus nog geheugen en opslagcapaciteit toevoegen. En niet te vergeten: een besturingssysteem, al zijn er wel gratis varianten in omloop – denk aan Ubuntu.


Deze mini-pc is een zogenoemde barebone. U moet dus nog een m-sata ssd’tje en geheugen plaatsen.

Laten we beginnen met het geheugen. Als u de pc als standaard werkstation of als htpc wilt inzetten is 4 GB voldoende. We hebben gemerkt dat de Gigabyte Brix kieskeurig is op gebied van ram, dus schaf niet zomaar een setje aan. Controleer de website van Gigabyte of setjes die compatible zijn. Wij hebben een setje Corsair Vengeance gebruikt (8 GB dual channel) en deze set werkt perfect. Deze kost ongeveer 80 euro.


Dan het opslagmedium. Een NUC accepteert alleen een m-sata ssd. Deze komen in allerhande smaken. Wij raden hier af om te besparen. Kies hier voor gerenommeerde merken, want ssd’s zijn gevoelig voor fouten. Denk aan inferieure firmware, controllers of flash-chips. Wij hebben gekozen voor een 128 GB Plextor (PX-128M5M). Dit is een bijzonder vlotte sata-3 m-sata-ssd. Deze kost ongeveer 120 euro.


De m-sata ssd plaatst u op dezelfde wijze als het geheugen.

Klik, schroef, klaar!

Het installeren van geheugen is een fluitje van een cent. Schroef de onderzijde van de Brix af met een kruiskopje. U ziet achter de bodemplaat twee sleuven boven elkaar. Daar moet het geheugen in. De module past er op slechts één manier in. Plaats de so-dimm er onder een hoekje in en druk hem licht aan. Vervolgens drukt u de module naar beneden om deze vast te klikken.


Geheugen plaatsen gaat gemakkelijk. Let er wel goed op dat het geheugen compatible is.

De m-sata-ssd gaat op ongeveer dezelfde manier. Ook deze past maar op één wijze in het slot. Zet hem onder een hoekje in de connector en druk hem aan. Vervolgens zet u hem met een schoefje vast. Ook dat is zo gebeurt.

Besturen

Nu is het de beurt aan het besturingssysteem en de mediasoftware. U kunt kiezen voor Windows. Wellicht hebt u nog een oude Windows-sleutel liggen? Zolang het geen oem-versie is, kunt u deze zo gebruiken op deze Brix en dat zou u veel geld kunnen schelen.

Wat u ook kunt doen, is een versie van Ubuntu erop zetten. Dat is gratis en werkt prima. Een andere keuze is een zogenoemde live-boot van Xbmc gebruiken. Dan installeert u feitelijk een lichte versie van Linux, maar dan specifiek voor het mediapakket Xbmc. Dat werkt uitstekend. Ook dit is gratis. Het is aan u!

Op gebied van mediasoftware is veel keuze. Denk aan Mediaportal, Xbmc, J River of natuurlijk Mediacenter van Microsoft, al is daar geen ondersteuning meer voor.

Niet goedkoop

Het is een mooi project, zo’n Gigabyte Brix en het werkt allemaal als een zonnetje. Goedkoop is het echter niet, want als we onderaan de streep kijken komen we uit op een bedrag van ongeveer 450 euro. Maar u moet beseffen dat compacte en zeer zuinige hardware prijziger is dan standaard hardware. De Brix – en NUC in het algemeen – is bedoeld voor een specifieke doelgroep. Wij vinden het leuke apparaten, want de mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>