‘AIVD gaat te ver bij hacken van fora’

Foto:  ANP

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Internetfora zijn volgens de krant een belangrijke bron van informatie voor de inlichtingendiensten. Met name fora op ongeïndexeerde websites, sites die nog niet gevonden zijn door Google, zouden populair zijn onder extremisten en criminelen. 

Op basis van documenten die via klokkenluider Edward Snowden verkregen zijn, schrijft de krant dat de AIVD bij het hacken van dat soort internetfora de data van alle gebruikers in handen krijgt – ook de data van gebruikers die zich niet verdacht gedragen.


Dreiging


Volgens de wet zou dat mogen, omdat een forum kan worden gezien als ‘organisatie’ die een dreiging vormt voor de rechtsorde.  Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt in de krant dat de praktijken van de AIVD ”binnen het kader’’ van de wet vallen en dat webfora een legitiem doelwit zijn.

Deskundigen spreken dat tegen in de krant. Het ongericht zoeken en binnenhalen van gegevens zou in strijd zijn met de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Uit de NSA-documenten blijkt volgens de krant dat de AIVD “maximaal gebruik maakt” van de gegevens die het binnenhaalt via internetfora. De inlichtingendienst zou met de informatie betrouwbare IP-adressen proberen te genereren om zo gemakkelijk adressen of personen te koppelen aan gebruikersaccounts.

Daarnaast wordt de verzamelde informatie  gecombineerd met gegevens van sociale media om nieuwe ‘targets’ te vinden.


Oppositie


Oppositiepartijen D66, Groenlinks, SP, CDA en Christenunie vinden dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zich moet verantwoorden. Gerard Schouw (D66) en Gert-Jan Segers voelen zelfs iets voor een parlementair onderzoek. 

Coalitiepartij PvdA vindt de manier waarop de AIVD te werk gaat ”uitermate zorgelijk”. De VVD noemt het ongericht zoeken ”dubieus”.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Meer nieuws rond de afluisterpraktijken

This entry was posted in internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>