Review: Huawei Ascend Mate 7 maakt indruk ondanks formaat

Review: Huawei Ascend Mate 7 maakt indruk ondanks formaatFoto:  NU.nl/Joost Nederpelt

De Ascend Mate 7 is met zijn scherm van 6 inch zeker niet voor iedereen. Toch valt het formaat van het toestel mee, door de zeer dunne randen aan alle kanten van het scherm. De Huawei-phablet is minder lang dan de iPhone 6 Plus, ook al is het scherm een halve inch groter. In breedte en dikte liggen de twee niet ver uit elkaar. 

Dat zorgt ervoor dat ik de Ascend Mate 7 vrij comfortabel in mijn hand kan houden. Collega’s met kleinere handen kwamen absoluut niet tot dezelfde conclusie en deden de Ascend Mate 7 direct af als een hopeloos apparaat.

Bekijk de videoreview:Behuizing


Mocht hij in je hand passen, dan heb je een mooi apparaat vast. De achterkant is gemaakt van aluminium en voelt stevig aan. Aan de achterkant zit ook een vingerafdrukscanner, die over het algemeen goed werkt. Alleen de plaatsing aan de achterkant is wat onhandig, want soms plaats je je vinger simpelweg naast de scanner. 

De aan/uit- en volumeknoppen van het toestel zitten aan de rechterzijkant. Dat zorgt ervoor dat je ze met één hand nog kan bedienen, iets dat verder niet kan worden gezegt over het toestel als geheel.

Mensen met kleine handen zullen hun duim niet veel verder dan de onderste helft van het scherm krijgen, en zelfs mensen met grote handen zullen vaak moeten kiezen voor tweehandige besturing. 


Scherm en prestaties 


In ruil voor dat nadeel krijg je een groot en goed scherm. Het full hd-display is zeer helder en de kleurweergave is ook uitstekend.

Ook de prestaties van de telefoon zijn goed. De octacore Kirin 925-chip van 1,8 GHz zorgt bij normaal gebruik van apps nauwelijks voor problemen en lijkt aardig mee te kunnen met de Snapdragon 800- en 801-chips die veel andere toptoestellen hebben.

Wel zijn de grafische prestaties merkbaar minder. Ook grafisch intensieve games zijn nog steeds speelbaar, maar af en toe treedt er vertraging op. 

Bij een enorm toestel hoort een enorme accu. Huawei stelt op dat punt niet teleur met een bakbeest van 4100 mAh. In de praktijk kun je makkelijk een dag met de Ascend Mate 7 doen, zelfs bij intensief gebruik. Gebruik je het toestel niet extreem veel, dan is het mogelijk om twee dagen te doen met één acculading.


Camera’s


De camera aan de achterkant heeft een sensor van 13 megapixels. De prestaties van de camera zijn behoorlijk, al kan de Ascend Mate 7 niet tippen aan de allerbeste cameratelefoons, bijvoorbeeld die van Nokia, Sony of Apple.

Toch weet de camera meestal mooie plaatjes te schieten en zijn de prestaties ook bij minder goed licht vaak heel behoorlijk. Vooral qua kleurnauwkeurigheid scoort de camera goed. Minpunt is dat er sneller dan bij de concurrentie ruis optreedt en dat kleine handbewegingen al kunnen zorgen voor onscherpheid.


Software


De Huawei-software had wel een make-over kunnen gebruiken. Veel van de meegeleverde thema’s, inclusief de standaardvariant, zijn erg lelijk. Gelukkig kun je de telefoon met een beetje zoekwerk in een neutraler thema hijsen.

Het notificatiescherm van de Ascend Mate 7 geeft een soort tijdlijn weer. Huawei toont hier ook waarschuwingen over apps die veel accu verbruiken. Dat is op zich welkom, want Android-apps willen in de achtergrond nog wel eens overactief zijn.

De software van Huawei is echter niet slim genoeg om altijd goed advies te geven. Zo werd bijvoorbeeld een keer gevraagd of ik een podcast-app wilde afsluiten terwijl ik hiermee nog naar een podcast aan het luisteren was. Door handmatig in de instellingen te duiken kun je dit soort problemen op den duur oplossen.


Conclusie


De Ascend Mate 7 is een behoorlijk groot toestel met een mooi scherm en over het algemeen behoorlijke prestaties. De enige kleine nadelen zijn de lelijke software en de matige grafische prestaties.

Het formaat zal de meeste mensen ervan weerhouden om de Ascend Mate 7 aan te schaffen, want door het formaat is dagelijks gebruik vaak onhandig. Eerdere telefoons als de Galaxy Note-reeks hebben echter getoond dat er wel degelijk behoefte is aan dit soort toestellen.

Voor die mensen is de Ascend Mate 7 een erg aantrekkelijk alternatief voor de veelal duurdere concurrentie. De adviesprijs van 499 euro is bovendien aantrekkelijk, zeker naast concurrenten die vaak verschijnen voor 700 of zelfs 800 euro.

De eerdere Ascend P7 van Huawei gooide in mei al hoge ogen met zijn mooie design, al waren de prestaties toen nog ondermaats. Als het bedrijf een kleinere variant van de Ascend Mate 7 zou maken, zou Huawei echt een geduchte concurrent van de gevestigde giganten als Samsung en Sony kunnen worden.

Lees verder en bekijk screenshots en specificaties van de Ascend Mate 7

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>