Tweede Kamer wil roamingkosten helemaal afschaffen

Tweede Kamer wil roamingkosten helemaal afschaffen

VVD-Kamerlid Bart de Liefde dient dinsdagavond een motie in die minister Kamp (Economische Zaken) oproept om in een Europese telecomraad hiervoor te pleiten.

De motie wordt gesteund door de PvdA en kan dus rekenen op een Kamermeerderheid.

Dit weekend werd bekend dat het Italiaanse voorzitterschap van de Europese Raad roamingkosten niet meer compleet wil afschaffen per 15 december 2015. In plaats daarvan roept Italië in een voorstel op om een fair use-beleid te introduceren, dat het nog steeds mogelijk maakt om kosten te rekenen voor bellen, sms’en en internetten in het buitenland.

Klanten zouden onder het voorstel in principe even veel betalen als in hun thuisland, totdat een vooraf bepaalde grens wordt overschreden.

Het voorstel zou ook de mogelijkheid scheppen om abonnementen aan te bieden waar geen gratis roaming mee mogelijk is. In april stemde het Europees Parlement voor het afschaffen van de roamingkosten per 15 december 2015, maar die datum wordt in het voorstel niet meer genoemd. In plaats daarvan zouden roamingkosten geleidelijker worden uitgefaseerd.


Vakantielanden


De Liefde stelt tegenover NU.nl dat het voorstel van Italië in de Raad met name kan rekenen op steun van vakantielanden waar veel buitenlanders komen roamen, en landen waar telecomproviders nog eigendom van de staat zijn. Zij hebben het meest te verliezen bij de afschaf van roamingkosten.

Het VVD-Kamerlid zegt dat een sterk Nederlands standpunt in de Europese Raad ervoor moet zorgen dat makkelijker overeenstemming kan worden bereikt met de Europese Commissie en het Europees Parlement, die beide de totale afschaffing van roamingkosten steunen.

Ook wil De Liefde de afschafdatum in 2015 in stand houden. “Wat mij betreft wordt dat de inzet.” Minister Kamp ontmoet donderdag en vrijdag telecomministers uit andere Europese landen tijdens een telecomraad in Milaan.

Vijf dingen die je moet weten over roaming

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>