Ierland verdacht van illegale staatssteun aan Apple

Ierland verdacht van illegale staatssteun aan AppleFoto:  Bloomberg

Dat stelt de Europese Commissie dinsdag in een verkennend onderzoek (pdf) naar de situatie. 

In de voorlopige conclusie wordt gesteld dat Ierland inderdaad staatssteun geeft aan Apple en dat dit niet marktconform zou zijn waardoor oneerlijke voordelen voor Apple zouden ontstaan. 

Het bedrijf zou lagere belastingtarieven hebben gekregen dan gebruikelijk en volgens de wet verplicht. Volgens de Europese Commissie zijn er geen aanwijzingen dat de afspraken marktconform zijn in Europa. Er wordt daarom nu officieel onderzoek ingesteld naar de vermeende staatssteun.

Mocht de illegale staatssteun bewezen worden, zal de Europese Commissie de steun verhalen op Apple. Het totaalbedrag kan neerkomen op miljarden dollars.


Dochterondernemingen


Ierland heeft een maand de tijd om diverse relevante documenten te overhandigen. Zo wil de Europese Commissie financiële gegevens van Apple Sales International (ASI) en Apple Operations Europe (AOE), twee dochterondernemingen van Apple in Ierland. Apple ontwijkt op een legale manier al jaren belasting door veel inkomsten via de ondernemingen in Ierland te laten lopen.

Door wetswijzigingen zijn bepaalde constructies echter aan banden gelegd, maar daar hebben Ierland en Apple zich dus mogelijk samen niet aan gehouden.

Europa wil ook gegevens over het aantal werknemers bij ASI en AOE en over de financiële afspraken tussen moederbedrijf Apple en de twee dochterondernemingen.


Reactie


In een verklaring aan Business Insider ontkent Apple de beschuldigingen van de Europese Commissie. “Apple heeft geen speciale behandeling ontvangen van Ierse officials”, aldus het bedrijf. “Wij moeten ons houden aan dezelfde belastingwetten als de talloze andere bedrijven die in Ierland zaken doen.”

De iPhone-maker stelt dat het jaarlijks betaalde belastingbedrag sinds 2007 is vertienvoudigd. “Om die groei en de voordelen voor de gemeenschappen waar wij werken en wonen voort te zetten, geloven wij dat uitvoerige hevormingen van zakelijke belastingen nodig zijn.”

Apple gaat niet specifiek in op de methodes die het bedrijf gebruikt om zo min mogelijk belasting te betalen. Hoewel Apple in zijn verklaring lijkt te zeggen dat het bedrijf meer belasting wil betalen, gebruikt de elektronicafabrikant zijn dochterondernemingen juist om belasting te ontwijken.

Hoe Apple via Ierland belasting ontwijkt

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>