iPad geldt niet als computer voor belasting

iPad geldt niet als computer voor belastingFoto:  NUtech/Joost Nederpelt

Dat heeft het Hof in Amsterdam donderdag geoordeeld, zo blijkt uit een uitspraak die maandag openbaar is gemaakt.

Het Hof deed zijn uitspraak in een zaak van RTL. Het mediabedrijf had zijn medewerkers belastingvrij iPads cadeau gegeven, maar een rechter oordeelde eind 2012 dat dat niet geoorloofd was. RTL moest daarom nog 300.000 euro loonheffing betalen over de 664 geschonken iPads.

Computers die aan personeel worden verstrekt moeten voor minstens 90 procent zakelijk gebruik worden ingezet om belastingvrij te mogen worden weggegeven. Bij communicatiemiddelen, zoals smartphones, hoeft slechts 10 procent van het gebruik zakelijk te zijn.


Toetsenbord


Volgens het Hof is een iPad geen computer, omdat het minder waarschijnlijk is dat lange teksten worden ingetypt met het toetsenbord op het scherm.

Communicatie, zoals e-mail en internetbezoek, heeft volgens het Hof minder last van deze beperking. Eerder werd al besloten dat ook Blackberry’s niet als computer gelden, omdat de invoermogelijkheden te beperkt zijn.

De uitspraak betekent voor RTL dat zo’n 240.000 euro aan loonheffingen wordt teruggestort. Het Hof specificeert niet expliciet dat de uitspraak geldt voor alle soorten tablets, maar het lijkt voor de hand te liggen dat ook Android- en Windows-tablets onder de uitspraak vallen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>