Archos Smart Home, slim huis via bluetooth

Altijd al een oogje in het zeil willen houden thuis? Dan heeft Archos nu een Smart Home, een verzameling apparaten waarmee u dat heel eenvoudig kunt doen. Althans, dat belooft de fabrikant. Wij zijn ermee aan de slag gegaan.

Alles-in-één

In de relatief kleine doos waarin Smart Home geleverd wordt, zitten behoorlijk wat apparaten. Allereerst is er de tablet. Dat is een exemplaar met een wat dikker achterwerk waardoor hij makkelijk rechtop gezet kan worden. Het is feitelijk het centrale bedieningspaneel voor de rest van de apparatuur in de doos. Door de schermdiagonaal van bijna 18 centimeter (7 inch) is er voldoende ruimte om de app die bij Smart Home hoort te bedienen. Mocht u dat willen, dan is hij overigens ook gewoon als Android-tablet te gebruiken. Er staat Android 4.2 op.

Lees ook: Domotica Nest kan nu ook camera’s en alarmsystemen met elkaar verbinden

Sensors en camera’s

In de doos zitten twee kleine camera’s, die met behulp van een magneet zijn verbonden met hun voet. Dat is handig, omdat u het bolletje nu precies zo op de voet kunt zetten zoals u dat wilt. De camera’s hebben een 5 megapixel-sensor, waarmee goede plaatjes te schieten zijn. Ze zijn waterdicht en kunnen ook ergens opgeplakt worden.

Verder zitten er in de doos nog twee bewegingssensors en twee weersensors. Die zijn ook allebei waterdicht, dus buiten te gebruiken. De bewegingssensors detecteren niet zozeer beweging in de buurt, maar meer of ze zelf bewegen of dat het magneetcontact wat erbij hoort beweegt. Dit maakt deze sensors eigenlijk alleen maar geschikt voor deuren, laden en andere zaken die open en dicht kunnen. De temperatuursensor houdt naast de temperatuur ook de vochtigheidsgraad bij.

Bluetooth

De tablet van de Smart Home-kit heeft een oplaadbare accu, maar de andere onderdelen hebben dit niet. Die werken op knoopcellen. Er is dan ook niet gekozen voor wifi, maar voor bluetooth-smart. Dat is op zich logisch, maar zorgt wel voor een wat korter bereik dan wifi.

In de praktijk

De camera’s zijn bedoeld om snapshots te maken, korte foto’s of filmpjes op het moment dat er een commando gegeven wordt. Dit commando kunt u zelf geven vanaf de tablet, maar u kunt een camera ook koppelen aan een bewegingssensor. Hiermee is het dus mogelijk om een foto te maken van iedereen die door een bepaalde deur komt. Tijdens onze test waren de camera’s niet bepaald gebruiksvriendelijk. Dat ligt waarschijnlijk voor een deel aan een foutje in de firmware, maar bluetooth is sowieso niet gemaakt om zaken zoals foto’s te versturen. Als de afstand tussen camera en tablet groter wordt, geldt dat alleen maar meer.

Meldingen ontvangen

Als alles goed werkt, kunt u beginnen met het persoonlijk maken van het systeem. U kunt scenario’s aanmaken die u ergens op attent maken. Zo kunt u een e-mail krijgen op het moment dat iemand de deur binnenkomt, of een melding ontvangen die is gekoppeld aan het weertype dat voor die dag is voorspeld. U kunt ook via uw smartphone toegang krijgen tot uw Smart Home en zo ook op afstand de boel in de gaten houden.

Conclusie

Een veelzijdig systeem voor een aantrekkelijke prijs. De keuze voor bluetooth is begrijpelijk, maar pakt niet goed uit in combinatie met de camera’s.

Pluspunten:

- Relatief vriendelijk geprijsd

- Compleet

- Geschikt voor buiten

Minpunten:

- Bluetooth

- Camera’s

Adviesprijs: €199,–

Voor meer informatie: www.archos.com

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>