‘iOS 8 beschermt niet voldoende tegen wifi-tracking’

'iOS 8 beschermt niet voldoende tegen wifi-tracking'Foto:  Getty Images

Dat beweert beveiligingsonderzoeker Bhupinder Misra, die de maatregelen tegen wifi-tracking binnen iOS 8 onderzocht.

In januari van dit jaar werd bekend dat Nederlandse winkels klanten volgen via wifi-signalen. Smartphones die op zoek zijn naar een wifi-netwerk versturen een zogenoemd mac-adres, een uniek signaal. Dat adres wordt geregisteeerd. Ook klanten die niet bij een winkel naar binnen gaan, kunnen worden geregisteerd.

De anti-trackingsoptie in iOS 8 zou, indien de smartphone in slaapmodus is, willekeurige mac-adressen genereren waardoor het toestel niet kan worden gevolgd.

Het genereren van willekeurige mac-adressen blijkt echter alleen te gebeuren wanneer de locatiediensten en mobiele netwerk van het toestel zijn uitgeschakeld. Hierdoor zouden veel iPhone-gebruikers in de praktijk nog steeds kunnen worden gevolgd.


iPhone 6


Misra is van mening dat de anti-trackingsoptie in iOS 8 heel beperkt werkt en dat Apple te weinig praktische informatie vertrekt over de functie.

Vooralsnog werkt de anti-trackingsoptie alleen op de iPhone 5 en 5C die op iOS 8 draaien. De iPhone 6 en 6 Plus zijn nog niet door Misra getest.

Bekijk de belangrijkste veranderingen in iOS 8

Eerste indruk: De grotere iPhone 6 en iPhone 6 Plus

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>