‘Dit jaar meer smartwatches dan fitnessarmbanden verkocht’

'Dit jaar meer smartwatches dan fitnessarmbanden verkocht'Foto:  Bloomberg

Vorig jaar bestond de ‘wearables’-markt nog voor ruim 70 procent uit fitnessarmbanden, terwijl de smartwatchverkoop goed was voor een kwart.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Strategy Analytics, die in handen zijn van NU.nl.

In het hele jaar 2014 voorspelt Strategy Analytics dat smartwatches goed zijn voor 57,7 procent van de wearables-markt, terwijl fitnessarmbanden nog 35,8 procent van de verkopen beslaan. Slimme brillen als Google Glass hebben volgens het onderzoek 5 procent van de markt.

Beweeg de cursor over het diagram om alle percentages te bekijken


Samsung


In het tweede kwartaal van 2014 werden wereldwijd een miljoen smartwatches verkocht. Dat was bijna vier keer zo veel als in dezelfde periode een jaar eerder. Samsung was verreweg de grootste op de smartwatchmarkt, met 74 procent van de markt.

Strategy Analytics heeft hoge verwachtingen van de smartwatchverkopen in de rest van het jaar. Dit jaar worden in totaal 16 miljoen smartwatches verscheept, verwachten de onderzoekers.

Slimme horloges hebben doorgaans dezelfde functies als fitnessarmbanden, het volgen van bewegings- en slaapactiviteit, maar met de toegevoegde mogelijkheid om notificaties te ontvangen van een gekoppelde smartphone.


Android Wear


In het tweede kwartaal was het besturingssysteem Tizen van Samsung nog marktleider op de smartwatchmarkt. Dat systeem staat op de Galaxy Gear, Gear 2 en Gear 2 Neo van het bedrijf. Pas in het derde kwartaal verschenen meerdere Android Wear-smartwatches op de markt, dus het is nog onduidelijk wat de impact van dit besturingssysteem is geweest.

Strategy Analytics zegt te verwachten dat in 2014 rond de honderdduizend smartwatches worden verkocht in Nederland. De onderzoekers verwachten in 2015 een verdriedubbeling van dat aantal. Dan verschijnt ook de Apple Watch.

In een onderzoek dat donderdag verscheen stelde een op de vijf Nederlanders binnen een jaar een smartwatch te willen kopen. Zij gaven echter aan daar tussen de 100 en 125 euro voor over te hebben, terwijl de nu beschikbare smartwatches veelal minstens 200 euro kosten.

Lees onze eerste indruk van de Apple Watch

Review: LG G Watch met Android Wear onvoltooid maar veelbelovend

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>