Google wordt patentgigant

Foto:  Bloomberg

De afgelopen jaren verdubbelde het aantal aan Google toegewezen patenten jaarlijks.

Inmiddels heeft de zoekgigant dan ook 45.000 patenten of patentaanvragen in handen. Het bedrijf is bovendien het derde of vierde bedrijf dat de meeste softwarepatenten krijgt toegewezen. Net achter IBM en Microsoft.

Dit jaar krijgt Google zo’n 1800 nieuwe patenten toegewezen, meldt Technology Review op basis van cijfers van de US Patent & Trademark Office (USPTO). Sinds 2008 is een geleidelijke groei in het aantal patenten te zien en in 2011 explodeerde die groei.

In 2003 bezat het bedrijf nog slechts vier patenten en in 2007, toen de iPhone werd gelanceerd, waren het er 38. Vanaf dat jaar lijkt Google de patentaanvragen flink te hebben opgeschroefd.


Google X


Dit jaar komt de zoekgigant voor het eerst in de top tien van bedrijven die de meeste aanvragen goedgekeurd kregen. Het gaat onder meer om patenten voor zelfrijdende auto’s en wifi-ballonnen.

Google-uitvinders, zoals oprichter Sergey Brin en Larry Page, krijgen inmiddels ongeveer tien patenten per dag toegewezen voor dit soort futuristische projecten. Ook Sebastian Thrun, oprichter van de geheimzinnige Google X-afdeling, is een grote patentaanvrager.


Negatief


Google heeft altijd een negatieve houding tegenover patenten gehad. Het bedrijf stelde in de patentoorlog die al enkele jaren woedt dat patenten worden misbruikt en ze de prijs van smartphones opdrijven.

Toch kocht de zoekgigant vorig jaar Motorola voor 12,5 miljard dollar. Deels vanwege de 17.000 patenten en 7000 patentaanvragen van de mobiele fabrikant. Besturingssysteem Android, dat door Google wordt gemaakt, is onderwerp van veel patentzaken.

De zoekgigant stelt echter dat Google de patenten defensief zal inzetten en pas in de rechtszaal zal gebruiken als het aangeklaagd wordt.

De 5 meeste bizarre projecten van Google X

Lees meer over de zelfrijdende auto van Google

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>