Amazon overlegt met Nederlandse uitgevers over e-bookverkoop

Amazon overlegt met Nederlandse uitgevers over e-bookverkoopFoto:  Getty Images

Dat bevestigen meerdere uitgevers woensdag tegenover NRC Q.

Amazon maakte het een jaar geleden al mogelijk om Nederlandstalige e-books aan te bieden, bijvoorbeeld via de Duitse en Britse versies van de webwinkel. Nederlandstalige e-books zijn echter nog niet in groten getale op Amazon verschenen.

Eerder in 2013 begon Amazon ook al met het verkopen van Nederlandstalige papieren boeken. Ook dat assortiment lijkt momenteel echter niet erg groot.


Nederlandse lancering


NRC Q speculeert dat de nieuwe onderhandelingen wijzen op de lancering van Amazon.nl, een Nederlandstalige versie van Amazon die puur op de Nederlandse markt wordt gericht. 

In 2012 gingen echter ook al geruchten over zo’n lancering, nadat Amazon in gesprek bleek te zijn met het Centraal Boekhuis, de voornaamste distributeur van boeken in Nederland. Ondanks die gesprekken verscheen Amazon.nl nooit online.


Concurrentie


In tegenstelling tot papieren boeken vallen e-books niet onder een vaste boekenprijs. In het buitenland is Amazon notoir om het verdringen van de concurrentie met een intense prijzenstrijd. 

De druk op e-bookprijzen heeft in de VS geleid tot een langslepende vete tussen Amazon en de grote uitgeverij Hachette. Onderhandelingen tussen de twee leidden ertoe dat Amazon de levering van sommige Hachette-boeken stopzette of vertraagde. Honderden auteurs hebben een brief aan Amazon verstuurd waarin de webwinkel wordt beschuldigd van het schaden van de inkomsten van schrijvers.

Tegenover NRC Q zegt Joost Nijsen van uitgeverij Podium dan ook dat hij niet direct een contract zal tekenen met het Amerikaanse bedrijf, vanwege “verregaande condities ten faveure van Amazon”. Het is onbekend hoeveel uitgeverijen al wel een overeenkomst met Amazon hebben gesloten.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>