‘Slimme auto GM herkent afgeleide bestuurder’

'Slimme auto GM herkent afgeleide bestuurder'Foto:  123RF

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times maandag op gezag van bronnen die bekend zijn met de plannen van GM.

De auto wordt volgens het dagblad uitgerust met sensoren die hoofd- en oogbewegingen nauwkeurig kunnen bepalen. De bestuurder kan zo worden gewaarschuwd als hij niet genoeg aandacht voor de weg heeft, of te weinig in zijn spiegels kijkt.

GM zou de komende 3 tot 5 jaar een half miljoen van zulke voertuigen op de markt willen brengen. De benodigde technologie wordt geleverd door het Australische bedrijf Seeing Machines en de Japanse producent van onder meer veiligheidsgordels en airbags Takata, die maandag aankondigden te gaan samenwerken, aldus de krant.

De autofabrikant wilde niet reageren op het bericht. Ken Kroeger, ceo van Seeing Machines, zegt dat de technologie van zijn bedrijf het in de toekomst mogelijk zal maken om een app op te starten door naar een bepaald punt te kijken en tegelijk een specifiek deel van het stuur aan te raken. De camera’s zouden ook kunnen voorkomen dat dieven een auto kunnen starten, of dat een tiener na een bepaalde tijd nog een rit maakt.

Volgens het bedrijf zal gebruikersdata niet worden opgeslagen over doorgestuurd naar centrale servers. Zo moet de privacy van de gebruiker gewaarborgd blijven.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>