Huawei Ascend P7, topmodel met gebruiksaanwijzing

Huawei is de afgelopen jaren behoorlijk aan de weg aan het timmeren op het gebied van smartphones. Het bedrijf wil zo snel mogelijk een gezond marktaandeel verwerven (lees: nummer drie worden na Samsung en Apple). Dit doet het in eerste instantie door smartphones aan te bieden tegen een zeer interessante prijs. De Ascend P7 – het nieuwe topmodel – is daarop geen uitzondering. De adviesprijs bedraag 449 euro, maar in de (web-)winkels is de prijs al gedaald naar ruim onder de 400 euro.

Focus op uiterlijk

Bij Huawei is men er kennelijk veel aan gelegen om niet het verwijt te krijgen lelijke smartphones te maken. Het toestel is namelijk echt een plaatje. Het is heel erg dun en heeft een glazen achterkant, net zoals de iPhones dat hadden tot aan de 4S en de Xperia Z-lijn van Sony dat nu nog heeft. Van die laatste fabrikant lijkt Huawei ook de plaatsing van de knoppen aan de rechterzijkant afgekeken te hebben. De aan/uit-knop ziet er zelfs vrijwel identiek uit. Al met al lijkt het toestel nog het meest op een platgewalste iPhone.

Lees ook: Verstuur heel veel bestanden met WeTransfers nieuwe Android-app

Bijna alles in eigen hand

Een topmodel met full hd-beeldscherm voor minder dan 400 euro, dat klinkt wat vreemd in de oren. We zijn inmiddels gewend aan topmodellen die 600 euro of meer kosten. Huawei kan dit doen omdat het een hele grote onderneming is die wel wat kan investeren, maar ook omdat het vrijwel alle onderdelen die gebruikt worden zelf maakt of laat maken door dochterbedrijven. Zo wordt de processor gemaakt door HiSilicon, een dochterbedrijf van Huawei. Die processor is overigens geen echte hardloper. Hij maakt nog gebruik van een inmiddels wat verouderde architectuur. Hij weet het toestel echter naar behoren aan te sturen. De accuduur is eveneens goed.

Camera overtuigt niet

De camera die Huawei in de P7 heeft gestopt, heeft op het eerste gezicht een prima resolutie van 13 megapixels. In de praktijk weet de camerasoftware hier in combinatie met de sensor en lens niet het maximale uit te halen. Foto’s zijn flets, donker en richting de randen zelfs wat onscherp. Huawei maakt met de camera aan de voorkant echter de meeste sier. Dat is er een met de nog niet eerder vertoonde resolutie van 8 megapixels. Ideaal voor ‘group selfies’ volgens Huawei. Die camera levert beduidend betere foto’s op. Voor beide camera’s geldt echter dat u de functie ‘Mooi maken’ het best helemaal uit kunt zetten. Die doet meer kwaad dan goed.

Hopelijk snel een update

Qua hardware is de Ascend P7 een prima toestel. De software is echter nog niet helemaal wat het zou moeten zijn. De interface is helemaal op de schop gegaan vergeleken met de vorige generatie toestellen. Uiterlijk is dat wat ons betreft een verbetering, al lijkt het nu wel heel erg veel op de interfaces die we op toestellen van de Chinese merken Xiaomi en Oppo hebben gezien. Het lijkt er alleen op dat nog niet alle bugs uit de software zijn gehaald. De interface heeft regelmatig last van lag, een vertraging die optreedt tijdens het wisselen tussen applicaties en schermen. Met name het naar beneden vegen van het notificatiepaneel gaat regelmatig met heel veel vertraging. Ook hadden we het idee dat telefoontjes en WhatsApp-berichten niet altijd even goed werden afgehandeld. Het leverde al met al geen positieve gebruikservaring op. We hopen dan ook dat er snel een update komt, al kan dat bij Huawei nog wel eens een tijdje duren.

Conclusie 

Qua hardware een prima smartphone die er zeer stijlvol uitziet en relatief goedkoop is. De software laat het toestel echter behoorlijk in de steek.

Pluspunten:

- Goedkoop

- Flinterdun

- Fraai uiterlijk

Minpunten:

- Software

Adviesprijs: €449,-

Voor meer informatie: www.huawei.com

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>