Boete dreigt voor publieke omroep vanwege cookies

Boete dreigt voor publieke omroep vanwege cookiesFoto:  ANP

Dat heeft de consumentenwaakhond donderdag bekendgemaakt. Volgens de ACM plaatst de NPO cookies bij gebruikers zonder dat zij daarvoor voldoende zijn geïnformeerd en zonder dat zij daarvoor op de juiste wijze toestemming hebben gegeven.

De waakhond zegt de NPO al meerdere keren te hebben aangesproken op de overtredingen. Omdat daarop geen bevredigende reactie is gekomen, legt de ACM nu een last onder dwangsom op van 25 duizend euro per week zolang de overtreding voortduurt, met een maximum van 125 duizend euro.

Eerder werd de NPO al op de vingers getikt door het College bescherming persoonsgegevens (CBP). De NPO zei zijn beleid niet te willen wijzigen naar aanleiding van het rapport van het CBP.


Privacy


Cookies zijn kleine bestanden met bijvoorbeeld informatie over het surfgedrag van computergebruikers. Websites kunnen hiermee onder meer bepalen welke advertenties bezoekers zien als andere sites worden bezocht. Vanwege privacyoverwegingen moeten websites hier sinds de zomer van 2012 actief toestemming voor vragen.

Uit onderzoek bleek echter al dat veel sites zich hier niet aan houden. Websites die vragen of ze cookies mogen plaatsen, doen dit vaak al voordat de gebruiker op akkoord heeft geklikt. Onder meer NU.nl, Geenstijl en NRC bleken dit te doen.

“Het plaatsen van cookies zonder de gebruiker te informeren en zonder toestemming mag niet.”, zegt ACM-bestuurslid Anita Vegter. “ACM treedt hiertegen op. Zij is met haar handhaving begonnen bij overheidswebsites, zoals van de NPO, vanwege hun voorbeeldfunctie.” Het is onduidelijk of de ACM later ook van plan is om andere sites aan te pakken.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>