‘Laptops en tablets met twee besturingssystemen op komst’

Foto:  Bloomberg

Dat gebeurt althans als het aan chipmaker Intel ligt.

Brian Krzanich, CEO van Intel sinds mei, vertelde tijdens zijn eerste jaarlijkse investeerdersdag dat hardwarefabrikanten binnenkort niet meer verplicht zijn een keuze te maken voor een specifiek besturingssysteem.

Intel belooft dat zijn chips goed zullen werken met verschillende soorten software en dat de fabrikant vlak voor het product verscheept wordt kan kiezen voor bijvoorbeeld Android, Chrome OS of Windows, zo meldt the Wall Street Journal.

Volgens de chipmaker besparen fabrikanten kosten door voor een chip te kiezen die met verschillende besturingssystemen werkt.

Krzanich voegde daar aan toe dat fabrikanten er ook voor kunnen kiezen twee besturingssystemen mee te leveren zodat de consument de keuze zelf kan maken. Er kwamen het afgelopen jaar al een handvol van dergelijke producten uit.


Open


Tijdens de bijeenkomst maakte het bedrijf bekend de productiecapaciteit open te stellen voor andere bedrijven, zelfs concurrenten. Dat betekent dat andere chipmakers bij Intel kunnen aankloppen om hun processor te laten fabriceren, aldus Reuters.

Op die manier hoopt Intel meer grip te krijgen op de markt voor smartphones en tablets. Krzanich stelde zich te schamen voor de resultaten van de afgelopen tijd: “We zaten in een ontkenningsfase wat betreft tablets en daardoor zitten we nu in de put en betalen we daar de prijs voor.”


Goedkope tablets


De topman voorspelt dat het aantal tabletchips van Intel het komende jaar verdubbelt naar veertig miljoen stuks. Dat moet onder meer gerealiseerd worden door tablets van onder en rond de 100 dollar. Intel belooft deze goedkope tablets met nieuwe chips krachtiger en energiezuiniger te maken waardoor ze aantrekkelijker worden.

Wat betreft smartphones zal Intel zich richten op de grootste spelers in de markt in plaats van te proberen de gehele markt te bedienen. “Je zal ons zien focussen op deze belangrijke spelers”, aldus Krzanich. Het bedrijf verwacht dat de pc-markt in 2014 nog licht zal krimpen, maar ziet ook stabilisatie optreden na jaren van forse teruggang.

Wie zijn de grootste spelers op de tabletmarkt?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>