VS laat onopgeladen elektronica niet toe op internationale vluchten

VS laat onopgeladen elektronica niet toe op internationale vluchtenFoto:  AFP

Amerikaanse autoriteiten zijn bang dat een bom kan worden verstopt in een smartphone, tablet of laptop, meldt NBC News zondagnacht.

Om te controleren dat de apparaten inderdaad naar behoren werken, zullen passagiers op verschillende luchthavens worden gevraagd om ze aan te zetten. Lukt dit niet, omdat de batterij niet is opgeladen, dan mag het apparaat niet mee op de vlucht.

Het is onduidelijk op welke internationale vliegvelden de maatregel precies wordt ingevoerd. Het zou gaan om luchthavens in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, maar een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) laat weten dat in Nederland voorlopig niet extra wordt gecontroleerd. Er wordt wel gesproken met Amerikaanse instanties over een eventuele invoering hiervan.


Al-Qaeda


De extra controle zou vooral gericht zijn op het voorkomen van een aanslag door de Jemense tak van al-Qaeda en het al-Nusra Front, een Syrische terreurorganisatie die banden heeft met al-Qaeda.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zei woensdag al dat de veiligheidsmaatregelen op verschillende buitenlandse vliegvelden zouden worden verscherpt. Door een verhoogd risico op aanslagen is er meer kans dat willekeurige passagiers worden gefouilleerd en dat tassen worden gecontroleerd.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>