Inkjetprinter moet oled-schermen goedkoper maken

Foto:  Samsung

Die techniek moet het efficiënter en goedkoper maken om de schermen te maken, vertelt het bedrijf aan Technology Review.

Oled-schermen hebben betere kleuren dan traditionele lcd’s en zijn bovendien energiezuiniger. Het productieproces van de schermen is echter nog erg ingewikkeld.

De schermen worden momenteel gemaakt in vacuum ruimtes. Materialen worden in lagen op elkaar gelegd door dampen te laten condenseren. Het gevaar is echter dat dit proces wordt verontreinigd door kleine deeltjes die niet in de oled-schermen thuishoren.

Vooral grotere schermen zijn daardoor moeilijk te maken. Slechts een paar stofdeeltjes kunnen een hele tv onbruikbaar maken. Oled-tv’s zijn daardoor nog extreem duur. Het 55 inch-model van LG kost bijvoorbeeld 8999 euro.


Printen


Er wordt daarom al jarenlang gewerkt aan de technologie om het vloeibare materiaal in oled-schermen met een printer aan te brengen. Het materiaal dat werd gebruikt was echter niet lang genoeg houdbaar.

Volgens Kateeva is dat probleem nu opgelost. Bovendien zou verontreiniging door stofdeeltjes tien keer minder vaak voorkomen dan bij de huidige methoden.

De machine van Kateeva heeft een groot beweegbaar platform dat zes 55 inch-schermen tegelijk onder printkoppen door kan schuiven. Volgens het bedrijf kan de machine makkelijk in bestaande productieprocessen worden geïntegreerd.

Kateeva heeft niet bekendgemaakt of er al machines zijn besteld door tv-fabrikanten.

Wat heb je aan een oled-tv?

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>