3d-printer onthult exacte vorm dinosaurusbotten

Foto:  Thinkstock

Bij de nieuwe techniek worden gesteentes rondom fossielen en eventuele beschadigingen eerst in kaart gebracht door middel van een CT-scan.

Vervolgens wordt met behulp van de computer de originele vorm van het bot gereconstrueerd. Een 3d-printer kan de botten uiteindelijk zeer precies namaken.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Radiology.  


Oorlog


De wetenschappers hebben de effectiviteit van de nieuwe identificatiemethode aangetoond met een onderzoek op enkele dinosaurusbotten uit het Museum für Naturkunde in Berlijn, die bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog onder het puin terecht kwamen.

Zoals veel fossielen worden deze botten in een gipsen omhulsel bewaard, zodat ze minder snel beschadigd raken.

Met een CT-scan slaagden de onderzoekers erin om de precieze vorm van de botten in kaart te brengen, zonder dat de fossielen uit hun beschermende omhulsels werden gehaald. 

Vervolgens printte een 3d-printer elk afzonderlijk bot doormiddel van ‘selectief laser-sinteren’, een techniek waarbij een object laag voor laag wordt opgebouwd door poederdeeltjes aan elkaar te smelten.


Scheiden


De nieuwe techniek maakt het ook makkelijk om dinosaurusbotten te scheiden van de gesteentes waarin ze zijn gefossiliseerd. 

Normaal gesproken moet het sediment van fossielen met de hand worden verwijderd om de originele vorm te bepalen, maar daarbij is het risico op schade aan het bot groot. De computer verwijdert het gesteente alleen virtueel.

“Het grote voordeel is dat deze techniek niet destructief is, de kans dat fossielen beschadigd raken is minimaal”, verklaart hoofdonderzoeker Ahi Sema Issever op nieuwssite ScienceDaily.


Zeldzaam


Door de reconstructie van dinosaurusbotten met een 3d-printer is het ook mogelijk om fossielen op meerdere plaatsen tegelijkertijd te onderzoeken.

“De digitale dataset van het bot en de reproducties kunnen eenvoudig worden uitgewisseld”, aldus Sema Issever. “Daardoor kunnen onderzoeksinstituten straks gemakkelijker toegang verkrijgen tot zeldzame fossielen die anders niet beschikbaar waren geweest.”

3d-printers worden al gebruikt om werkende wapens te printen. Ook werkt ruimtevaartorganisatie EASA aan het 3d-printen van metalen raketonderdelen en wordt er in Nederland hard gewerkt aan 3d-geprint voedsel voor in verzorgingstehuizen.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>