Algen-batterij belooft tweehonderd maal langere batterijduur

Algen-batterij belooft tweehonderd maal langere batterijduurFoto:  AFP

De algen moeten de zeldzame aardmetalen vervangen die in huidige batterijen worden gebruikt, zegt uitvinder Adam Freeman tegen Techcrunch.

De winning van zulke metalen is ingewikkeld en daardoor duur. Volgens Freeman levert zijn oplossing bovendien batterijen op die sneller opladen en een grotere lading kunnen vasthouden dan huidige lithium-ion-batterijen.

Dat komt volgens Freeman omdat de ionen, de ladingdragers in batterijen, veel soepeler door zijn algen bewegen, dan door het materiaal in huidige batterijen. Bij lithium-ion-batterijen geldt de vuistregel: hoe dichter het materiaal, hoe hoger de capaciteit maar hoe langer het duurt de batterij op te laden.


Goedkoop


Die regel zou niet opgaan voor de batterijen van Freeman, die een tweehonderd maal hogere energiedichtheid belooft naast een snellere laadtijd.

Bovendien zou de ontwikkeling van algen-batterijen erg goedkoop zijn. Freeman had maar 1.500 dollar nodig om een werkend prototype te ontwikkelen. Met nog eens 5.000 dollar zou de techniek deze zomer al klaar kunnen zijn voor massaproductie.

De techniek is een variant op een bestaand gebruik van bepaalde algen, die zelf energie opwekken. De algen van Freeman krijgen elektrische spanning van buitenaf en houden die vervolgens vast.

Waarom moeten we smartphones nog steeds zo vaak opladen?

Onderzoekers willen wearables opladen met lichaamstemperatuur

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>