Wetenschappers maken hologrammen van zwevend stof

Wetenschappers maken hologrammen van zwevend stofFoto:  Universiteit van Tokio

De wetenschappers van de Universiteit van Tokio hebben de techniek akoestische levitatie doorontwikkeld onder de projectnaam Pixie Dust. Die techniek maakt het mogelijk kleine deeltjes op geluidsgolven te laten zweven.

De Japanners zijn er niet alleen in geslaagd deeltjes te laten zweven, ze kunnen de deeltjes ook door de lucht laten bewegen. Bovendien is het mogelijk de deeltjes daarbij verschillende vormen aan te laten nemen, zo is te zien in een video.

Zo tonen de wetenschappers een vlak zand dat in het luchtledige lijkt te zweven. Vervolgens valt een deel van het zand weg, waardoor alleen de vorm van een kruis overblijft.


Geluidsgolven


Ook hebben de onderzoekers een scherm gemaakt van zwevende deeltjes, waar met een projector vervolgens beelden op geprojecteerd kunnen worden. Tijdens de tests van de wetenschappers zweven de deeltjes zo’n halve millimeter van elkaar af.

Bij akoestische levitatie wordt massa gedragen door de akoestische druk die geluidsgolven op bepaalde frequenties voortbrengen. Het gebeurt meestal met kleine deeltjes, al is er geen theoretische bovengrens voor het draagvermogen van akoestische golven.

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>