Onderzoekers geven accu zelfhelende laag

Foto:  Thinkstock

Dat laten de onderzoekers weten in Nature.

Er wordt de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het combineren van lithium-ion batterijen met silicium. Door silicium toe te voegen kan de accu veel kleiner worden en toch dezelfde kracht behouden.

Het probleem is dat het materiaal sterk reageert bij het opladen. De accu zet uit en krimpt vervolgens weer waardoor beschadigingen en scheuren in de batterij ontstaan.

Onderzoekers hebben nu een zelfhelende coating ontwikkeld waardoor de scheurtjes binnen enkele uren verdwijnen en de levensduur van batterijen flink wordt verlengd. Op dit moment lukt het de onderzoekers een accu honderd keer op te laden, het uiteindelijke doel is drieduizend keer.

Silicium-accu’s worden bijvoorbeeld al gebruikt in scooters, maar zijn te zwaar en hebben een te korte levensduur voor smartphones en tablets. Door lithium en silicium te combineren zouden de accu’s in tal van producten kunnen worden gebruikt.

Silicium wordt ook gebruikt om een accu binnen enkele minuten op te laden

Bekijk een overzicht van innovaties rond batterijen

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>