Review: TP-Link Deco X90

Met een wifi6(802.11ax)-router profiteer je van hogere up- en downloadsnelheden in je huis, mits je apparaten de nieuwe wifi-standaard ook ondersteunen en je een toereikend internetabonnement hebt. Er komen steeds meer wifi6-routers uit, waaronder mesh-systemen. Die creëren onderling een netwerk voor betere dekking en hoge snelheden in elke ruimte. De TP-Link Deco X90 is zo’n mesh-systeem met wifi6-ondersteuning.

Het startpakket met een router en satelliet kost 399 euro. Installatie gaat eenvoudig via de Deco-app. Er is ook een webinterface, maar die biedt nauwelijks geavanceerde instellingen. Sommige gebruikers zullen dat terecht jammer vinden.

Prestaties

De Deco X90 heeft per toren twee netwerkaansluitingen: een van het type gigabit en een van 2,5 gigabit. Die laatste is krachtig en toekomstbestendig en je kunt via deze aansluiting een bedrade backhaul maken. De draadloze backhaul waar het bij een wifi-mesh-systeem om gaat, is iets minder krachtig dan van de concurrerende Netgear Orbi Wifi 6 AX4200.

We hebben de routers getest in een appartement met 2,5 verdiepingen, vooral van beton. De Deco X90 haalt bij de satelliet een snelheid van 546 Mbit/s, waar de Orbi tot 619 Mbit/s komt. Vlakbij de router meten we een snelheid van 871 Mbit/s, wat uitstekend is. In vergelijking met een goed wifi5-mesh-systeem is de Deco X90 veel sneller.

Toekomstbestendig

Wie een internetabonnement met hoge up- en downloadsnelheden heeft, kan doorgaans beter een wifi6-router nemen dan een wifi5-model. De TP-Link Deco X90 noteert goede netwerkprestaties en valt in positieve zin op met zijn multi-gigabit-aansluitingen op elke toren. Een mesh-systeem kun je uitbreiden met meer, los verkrijgbare torens. Die zijn met 299 euro echter opvallend duur, ook in vergelijking met het startpakket.

Conclusie

Mesh-systeem met goede snelheden is zeker het overwegen waard.

Pluspunten

Prestaties, app, multi-gigabit op elke satelliet.
Minpunten

Minder krachtige backhaul, beperkte webinterface.

Adviesprijs: € 399,-

Voor meer informatie: www.tp-link.com/nl/home-networking/wifi6-mesh-wifi/deco-x90

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>