Review: Uitmuntende HTC One M8 doet maar één ding fout

Foto:  NUtech/Joost Nederpelt

Bekijk foto’s en de uitgebreide review

De HTC One M8 is wederom gemaakt van aluminium en heeft een nog verfijndere afwerking. Tijdens de reviewperiode ontmoetten we niemand die de telefoon er niet mooi uit vond zien.

Er zit geen plastic rand meer tussen de achterkant en het scherm. In plaats daarvan loopt de aluminium behuizing helemaal door tot aan het scherm. De afwerking is daardoor wat minder scherp en de hoeken zijn meer afgerond.

Het toestel ligt, ondanks de dikte van 9,4 millimeter en het vrije forse gewicht, daarom toch lekker in de hand. Ook de licht gebolde achterkant helpt daarbij. Bovendien voelt hij robuust aan. De twee opvallende speakers zijn ook weer aan de voorzijde te vinden.


Camera


HTC heeft wederom voor een ultrapixel-camera gekozen. Dat wil zeggen: pixels die groter zijn dan normaal en daardoor meer licht opvangen. Dat zorgt in de praktijk voor betere foto’s in het donker. De kleurweergave is beter en er worden meer details vastgelegd dan bij bijvoorbeeld de Galaxy S4 en iPhone 5S.

De problemen bij dag- en kunstlicht zijn helaas niet opgelost. De HTC One M8 moet het dan afleggen tegen zijn concurrenten en heeft minder natuurgetrouwe kleuren en kampt eerder met ruis. Bovendien zijn de 4,1 megapixels voldoende voor sociale media, maar bij inzoomen kom je al snel pixels te kort.

De bijzondere camera heeft een extra sensor die diepte-informatie vastlegt. Daardoor kunnen achteraf foto’s worden scherpgesteld. In de praktijk werkt die functie lang niet altijd goed waardoor soms onbedoeld op verkeerde delen gefocust wordt. Bovendien is het in onze ogen slechts een gimmick die je snel weer vergeet.

De camera aan de voorkant valt met 5 megapixels op en maakt foto’s van goede kwaliteit waarop dankzij de groothoeklens meer te zien is dan bij concurrenten.

Bekijk foto’s van de HTC One M8 vergeleken met de iPhone 5S en Galaxy S4


Scherm en speakers


Het scherm is net als vorig jaar indrukwekkend met een uitstekende helderheid, kleurweergave en uitmuntend contrast. De resolutie blijft op 1920 x 1080 pixels (full hd) gelijk en dat is ruim voldoende voor een 5 inch-scherm. Dat is overigens iets groter dan de 4,7 inch van de originele One.

Ook de speakers wisten vorig jaar al te imponeren en zijn dit jaar verbeterd. Ze produceren luider geluid en de verschillende toonhoogtes zijn beter te onderscheiden. Achtergrondgeluid is nog beter te horen. De HTC One M8 heeft het beste geluid in een smartphone tot nu toe.

HTC rust zijn nieuwe vlaggenschip uit met de quadcore Snapdragon 801-processor. Die chip is later dit jaar ook te vinden in de Galaxy S5 en Xperia Z2. De nieuwe generatie chip stelt niet teleur. De One M8 haperde niet één keer tijdens onze testperiode en voelt vliegensvlug aan.

Dankzij de nieuwe chip en een krachtigere accu is de accuduur bovendien fors verbeterd. Bij normaal tot zwaar gebruik gaat de One M8 gerust een dag mee en in onze videotest konden we bijna veertien uur non-stop video’s afspelen op een vaste helderheid.


Conclusie


De HTC One M8 is wat HTC belooft: een verbetering van de beste Android-smartphone van 2013. Het bedrijf is erin geslaagd de nieuwe One een verfijnder uiterlijk, nog beter geluid en een wederom uitmuntend scherm te geven. De camera is het enige nadeel, maar de foto’s zijn voldoende voor op bijvoorbeeld sociale media. 

Een mooie toevoeging in vergelijking met de vorige One is de ondersteuning van een MicroSD-kaart tot maximaal 128 GB.

Bekijk foto’s, alle testresultaten en onze uitgebreide review op NUtech.nl

This entry was posted in tech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>