Review: Apple MacBook Air (M1)

Apples MacBooks horen al jaren bij de beste laptops, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Dat dacht Apple zelf ook en daarom zijn de banden met processorleverancier Intel verbroken.

Apple heeft zelf een processor ontwikkeld: M1. Deze zit in de nieuwste Macs. Intels x86-architectuur maakt daarmee plaats voor de arm-architectuur, wat belangrijk is voor softwareontwikkelaars.

Ontwerp

De nieuwe MacBook Air oogt identiek aan zijn voorganger, iets waar wij geen problemen mee hebben. Hij komt degelijk en luxe over, heeft een toetsenbord met fijne aanslag en een betrouwbaar trackpad. Het 13,3inch-scherm oogt kleurrijk en scherp door de resolutie van 2560 bij 1600 pixels.

Een minpunt is de webcam: die is nog steeds matig. Nu videobellen populairder dan ooit is, hadden we meer verwacht dan een hd-webcam. Een ander aandachtspunt zijn de twee usb-c-poorten met thunderbolt3-ondersteuning. Wilt u een toetsenbord, monitor of andere accessoire aansluiten, dan moet u speciale kabels of een dockingstation gebruiken.

M1-processor

De M1-processor maakt gelukkig veel goed. De laptop is razendsnel, ook als we allerlei programma’s tegelijk draaien. Wij testen de uitvoering met 8 GB werkgeheugen, maar hebben het idee dat er 16 GB in zit. Er is ook een 16 GB-variant te koop. Apple geeft u de keuze uit een ssd van 256 of 512 GB.

Een ander voordeel van de M1-processor is dat hij geen actieve koeling vereist, waardoor de MacBook Air geen ventilator heeft. De Air-serie staat bekend om zijn lange accuduur, maar het nieuwste model legt de lat nog hoger. Bij gemengd kantoorgebruik houdt de accu het zeker elf uur vol. Opladen gaat snel via een van de usb-c-poorten. De laptop draait op Apple’s macOS en krijgt jarenlang updates.

Conclusie

Compacte en uitstekende laptop die is verbeterd met accuduur en kracht.

Pluspunten
Scherm, prestaties, accuduur, software.
Minpunten
Webcam, poorten.

Adviesprijs: vanaf € 1.129,–

Voor meer informatie: www.apple.com/nl/macbook-air

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>