Google zet selfie-filters uit om vertekend zelfbeeld te voorkomen

Google past de camera-app op zijn Pixel-smartphones aan zodat filters bij selfies niet meer standaard zijn ingeschakeld. Dit zou namelijk onbewust een vertekend zelfbeeld kunnen geven of versterken.

Door filters komen selfies vaak net even wat beter uit de verf. Je krijgt er een gladdere huid door en je krijgt er een gezonde blos van op je wangen, bijvoorbeeld. Perfect voor op Instagram en Facebook. “Maar als dit soort filters standaard zijn ingeschakeld, kan dit een slechte invloed hebben op je gemoedstoestand”, zegt Google nu nadat het bedrijf hier onderzoek naar deed.

Wie telkens dit soort opgepoetste foto’s ziet, wil zelf mogelijk ook aan dit schoonheidsideaal voldoen. Daardoor onstaat vervolgens een negatief zelfbeeld. Eerder dit jaar kwam al in het nieuws dat cosmetische ingrepen onder jongeren telkens vaker voorkomen. Dat zou deels aan ‘perfecte’ selfies op sociale media te linken zijn. 

Mooi zoals je bent

Op de Pixel 4a en Pixel 5 (overigens beide niet in Nederland te koop) zijn dit soort filters nog steeds aanwezig, maar pas nadat ze door gebruikers zelf worden ingeschakeld. De omschrijvingen van de functie worden ook aangepast, zodat ze neutraler zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld niet gesproken over een ‘beauty-filter’, een term die suggereert dat je zonder filter niet mooi genoeg bent.

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>