Review: ASUS Chromebook Flip C436

Chromebooks stonden jarenlang bekend als betaalbare laptops met simpele Chrome OS-software. ASUS wil van dat imago af en verkoopt sinds kort de Chromebook Flip C436.

Het model is even duur als een premium Windows-laptop, maar nog steeds een paar honderd euro goedkoper dan een MacBook Air. Qua ontwerp kan de Chromebook meekomen. De 14inch-laptop weegt slechts 1,1 kilo en heeft een luxe metalen behuizing. U kunt het apparaat ook als grote tablet gebruiken, want de behuizing is om te klappen en het (spiegelende) full-hd-display is aanraakgevoelig. De toetsen typen prettig, het touchpad is groot en accuraat en de luidsprekers van Harman Kardon klinken prima.

Prijs-kwaliteitverhouding

In vergelijking met een even dure Windows-laptop is de Flip C436 wat mager uitgerust. Voor 899 euro krijgt u een Intel Core i3-processor, 8 GB werkgeheugen en een ssd van 128 GB. In de praktijk hebben we hier geen last van. Chrome OS is namelijk een lichtgewicht besturingssysteem. De Chromebook is erg snel, schakelt vlot tussen recent gebruikte Chrome-vensters of Android-apps en biedt genoeg opslaggeheugen voor foto’s, apps en downloads. Niettemin blijven we het gevoel houden dat zo’n duur apparaat meer mag bieden.

Accuduur

Dat geldt ook voor de connectiviteit. De Flip C436 heeft twee usb-c-poorten van het type 3.0, een micro-sd-slot en een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort. De usb-c-poorten kunnen stroom, data en video doorgeven, maar zijn niet van het type Thunderbolt 3. Een usb-a-verloopstukje moet u trouwens zelf regelen. De meegeleverde 45W-stekker laadt de laptop vlug op. De accuduur bedraagt ongeveer acht uur bij kantoorwerk. Dat is niet bijster indrukwekkend, maar genoeg voor een reguliere (werk)dag. Chrome OS werkt prima, maar blijft beperkt in mogelijkheden in vergelijking met Windows en macOS. Dat is zeker een aandachtspunt, vooral als u met specifieke programma’s werkt.

Conclusie

Premium Chromebook biedt veel, maar is ook erg duur.

Pluspunten
Ontwerp, scherm, prestaties, gebruiksgemak.
Minpunten
Prijs, poorten, beperkingen Chrome OS.

Adviesprijs: vanaf € 899,-

Voor meer informatie: www.asus.com/nl

This entry was posted in Computer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>